Позив за трогодишњи програм "Идеје" Фонда за науку

БЕОГРАД: Фонд за науку Србије је поводом обележавања своје прве године рада отворио Програм ИДЕЈЕ који је намењен финансирању изврсних идеја у свим научним областима.
r
Фото: Pixabay.com

За Програм ИДЕЈЕ је издвојено 24 милиона евра и реализује се кроз четири потпрограма- природне, техничко-технолошке, (био)медицинске, друштвене и хуманистичке науке.

В.д. директора Фонда за науку др Милица Ђурић-Јовичић рекла је да да ће у наредне четири године програми Фонда, и науке генерално, бити финансирани и из зајма Светске банке који је ове године ратификован и ускоро почиње са имплементацијом, а издвојена су и средства из Европске уније.

Програм ИДЕЈЕ ће омогућити финансирање пројеката који се базирају на изврсним идејама које у будућности могу имати значајни утицај на развој науке и истраживања, привреде и/или друштва у целини, укључивање изврсних истраживача у научноистраживачки рад, јачање професионалних капацитета истраживача и стварање нових пројектних тимова.

Предвиђено трајање пројеката је до три године, а све информације о Програму и потребној конкурсној документацији могу се наћи на сајту Фонда за науку, наводи се у саопштењу.

Пројекти у оквиру програма ИДЕЈЕ немају унапред задате теме. Програм омогућава истраживачима да дефинишу сопствене програме истраживања, оформе сопствене тимове и да сарађују са одговарајућим лабораторијама, истраживачким центрима, као и привредом у Србији и у свету.

Фонда за науку је облежававајући годину дана рада представио јавности научнике-руководиоце пројеката, који су први добитници средстава Програма за изврсне пројекте младих истраживача (ПРОМИС), наводи се у саопштењу Фонда за науку.

Добијањем ових средстава 320 младих научника у Србији имају могућност за реализацију 59 пројеката из више научних области које ће Фонд, током наредне две године, финансирати у укупном износу од девет милиона евра.

"Претходна година је ''Година за науку'' јер је много тога у протеклом периоду урађено за научну заједницу у Србији. Поред Закона о Фонду за науку и новог Закона о науци и истраживању, успостављено је и институционално финансирање научноистраживачких организација, што је основ за успешан рад научне заједнице", навео је државни секретар Министарства просвете Владимир Поповић.

EUR/RSD 117.5638
Најновије вести