Представљен први српски дрон

БЕОГРАД: Летелица РВ 20 - први српски дрон носивости 20 килограма који може да буде у ваздуху 30 минута представљен је вечерас на коктелу одржаном поводом првог рођендана Пинковог истраживачког центра "ПР-ДЦ" у којем је РВ 20 пројектован и направљен.
dron
Фото: ANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr
Први српски дрон, у потпуности израђен у Србији, пројектовали су машински инжењери, односно инжењери ваздухопловства, а моћи ће да обавља разне мисије, међу којима и гашење пожара, спашавање дављеника, пренос лекова, хране, воде и слично.
Вођа пројекта Милош Петрашиновић је појаснио да летелица може да лети даљински и на исти начин одради своју мисију и то без пилота навођена из неког центра у граду.
"Летелица РВ 20 може да понесе ватрогасну опрему за гашење пожара, чак и без пилота, аутоматски из центра у граду летелицом може да се достави вода, храна, лекови, све што је битно у неприступачним крајевима када је потребно што пре допремити те производе", казао је Петрашиновић.
Додао је да је летелица у могућности да понесе 15 лопти за гашење пожара што је, како каже, новији систем у којем се користе лопте које се при повишеној температури отварају и гасе ватру.
"Летелица може да испусти појас за спасавање. У једној спасилачкој мисији има читав ланац људи од којијх неко може да откаже, а овде системом утврдимо тачку на којој је потребно испустити појас за спасавање, летелица полети и појас испусти на задатом месту и уз то може и да обавести Хитну помоћ и друге", испричао је Петрашиновић.
Осим представљања летелице, вечерас је свечано отворена и серијска производња РВ 20, а Петрашиновић је казао да је првих 10 дронова већ намењено ношењу филмске камере.
Иначе, како је испричао, овакви пројекти у свету се реализују у року од пет година, а компанија ПР - ДЦ, која је имала рок две године, то је учинила за девет месеци.
Компанија ПР - ДЦ, која је према речима власника Пинк Медиа Гроуп Жељка Митровића, настала из десетогодишњег пријатељства са породицом Петрашиновић и чији су чланови сви инжењери, за годину дана произвела је још и дрон носивости један килограм, као и летелицу носивости 100 килограма.
EUR/RSD 117.5754
Најновије вести