Преминуо епископ шабачки Лаврентије

ШАБАЦ: Епископ шабачки Лаврентије преминуо је данас око 17 сати у Духовном центру "Свети Сава", Епархије шабачке, потврђено је Танјугу у тој епархији
d
Фото: Youtube Printscreen

Лаврентије је био најстарији епископ СПЦ и по годинама живота (88) и епископског стажа (54).

"Епископ је преминуо у миру и тишини, окружен свештенством и молитвом, баш како је и живео", рекао је за Танјуг свештеник Епархије шабачке Мирко Вилотић.

Место и време сахране биће накнадно саопштени, речено је у Епархији.

Лаврентије је рођен 27. јануара 1935. године као Живко Трифуновић у селу Богоштица код Крупња. Основну школу је завршио у Крупњу, а два разреда гимназије у Лозници, православну Богословију и Богословски факултет завршио је у Београду.

У чин јерођакона рукоположен је 1958, а у чин јеромонаха 1961. године. Две године био је духовник Цркве Ружице на Калемегдану, а после тога парохијски свештеник на Купресу.

Две и по године био је професор Богословије у манастиру Крки и истовремено парох у Ивошевцима.

У епископски чин изабран је 1. јуна 1967, а хиротонисан 16. августа 1967. у Саборној цркви у Београду.

Од 1967. до 1969. године био је викарни епископ моравички у Београду.

Године 1969. постављен је за епископа западноевропског и аустралијског и устоличен марта 1969. у Лондону.

Пошто је створио услове за формирање нове епархије у Аустралији, прешао је у западну Европу.

У Химелстиру у Немачкој основао је Епархијски центар и откупио за Српску цркву једну већ саграђену цркву.

Ту је основао штампарију и издао дела Епископа Николаја Велимировића и многе друге књиге верског садржаја, објављено је на сајту Епархије Шабачке.

Свети архијерејски сабор изабрао га је 1989. године за Епископа шабачко-ваљевског, а устоличен је у Шапцу 23. јула 1989. године.

Епископ Лаврентије говорио је енглески, немачки и руски језик.

На његов предлог Свети архијерејски сабор је на свом редовном заседању у мају 2006. поделио велику Епархију шабачко-ваљевску на две епархије: Шабачку са седиштем у Шапцу и Ваљевску са седиштем у Ваљеву.

Патријарх Порфирије се опростио од владике

Патријарх српски Порфирије опростио се од епископа шабачког Лаврентија, који је данас преминуо, наводећи да је владика поштовао сваку личност, да је гајио нежну љубав према свом народу и спремност на помоћ свакоме, као и да га је красила потпуна и безусловна оданост Цркви, њеном устројству, поретку и њеном јединству.

"Ми се са тугом опраштамо од овог дивног архијереја и молимо Богу за покој његове душе, и у исто време се питамо шта нам то Бог указује када је овај час изабрао да себи позове најстаријег српског архијереја", нагласио је српски патријарх у поруци на Инстаграму.

Он је навео да су се у личности владике Лаврентија сабрале најлепше особине које су красиле ону плејаду српских архијереја који су у доба блаженог спомена патријарха српског Германа пуног тешких искушења, „чували и очували Виноград Господњи засађен у српском народу“.

"Уз поштовање сваке личности, нежну љубав према свом народу и спремност на помоћ свакоме у невољи, самопрегор, здраво родољубље, мудро избегавање непотребних сукоба и спремност на компромис на добро Цркве и народа, љубав према богослужењу, али и према књижевности и неговање народне културе, ово поколење архијереја, а посебно владику Лаврентија, красила је потпуна и безусловна оданост Цркви, њеном устројству, поретку и њеном јединству", истакао је патријарх Порфирије.

Ето, то нам, написао је патријарх српски, „Бог и поручује данас када је после 64 године монашке и 55 година архијерејске службе, у своје Царство позвао епископа шабачког Лаврентија“.

"Вечан ти помен достоблажене и приснопамјатне оче и брате Лаврентије", истакао је он.

Вучић упутио саучешће

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је саучешће Светом Архијерејском Синоду Српске православне цркве, свештенству и монаштву, верницима Српске православне цркве и епархије шабачке, поводом смрти епископа шабачког Лаврентија.

”Са тугом сам примио вест о смрти епископа шабачког господина Лаврентија, који је деценијама са великом посвећеношћу вршио бројне тешке и одговорне пастирске и мисионарске дужности, неуморно окупуљајући верни народ у земљи и ван матице", навео је Вучић.

Према његовим речима, "епископ Лаврентије је уложио огроман труд у обнављање старих и изградњу нових цркава, док је истовремено увек имао на уму да потребама верника треба приступати и на савремен начин, због чега је основао православни радио и ТВ станицу и појачао издавачку делатност, настојећи да јаким нитима повеже веру, традицију и модерно доба и да још више приближи нашу свету Цркву младим генерацијама".

"Нека му Господ подари царство небеско, а његов српски род ће му остати захвалан за свако добро које је за нас учинио”, казао је председник Србије.

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести