Преминуо новинар и књижевник Милан Влајчић

БЕОГРАД: Новинар, књижевник и књижевни и филмски критичар Милан Влајчић преминуо је у 83. години у Београду, преноси Nova.rs.
m
Фото: Tanjug/ J. Pap, ilustracija

Влајчић је рођен 23. августа 1939. у Београду. Дипломирао је на Катедри за општу књижевност са теоријом књижевности београдског Филолошког факултета.

Књижевне критике и огледе објављује од 1960. у часопису „Дело“ и другим публикацијама.

Уређивао је културне рубрике „Студента“ и „Младости“, књижевне листове и часописе „Видици“, „Гледишта“ и „Књижевни гласник“.

Од 1970. као новинар и уредник дневног листа „Политике“ писао је о позоришну, телевизијску и радио-критику, а од 1985-2004. био је стални филмски критичар тог листа.

Од 2004-2017) био је је филмски критичар и културни коментатор дневног листа „Блиц“.

Током последње две године, био је критичар портала и дневног листа „Нова“.

На конкурсу Морава-филма (Београд) добио је највишу награду за најбољу југословенску филмску критику 1977. године.

Добитник је још низа награда, међу којима су "Милан Богдановић" за 1981. годину за најбољу новинску књижевну критику у новинама, на радију и ТВ, "Душан - Дуда Тимотијевић", коју додељује недељни лист ТВ новости, за најбољу телевизијску критику у југословенским медијима у 1984. години, "Златно перо”,коју додељује Институт за филм у Београду, за најбољу филмску критику у југословенским медијима у 1988. години и Златни беочуг града Београда 2000. године за трајни допринос култури.

Био је један од оснивача и први председник Суда новинске части у Независном удружењу новинара Србије (НУНС), члан Српског књижевног друштва (СКД) и српског Пен-Центра, Међународне асоцијације филмских критичара ФИПРЕСЦИ (Минхен), академија АФУН и ПАНУ.

Био је члан међународних жирија на филмским фестивалима у Кану, Берлину, Венецији, Монреалу, Бечу, Минхену, Кракову и Монпељеу. Током 70-их и 80-их, у два мандата био је члан НИН-овог жирија.

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести