Пријаве за такмичење за најбољу технолошку иновацију

БЕОГРАД: Пријављивање за "Такмичење за најбољу технолошку иновацију" у Србији због настале ситуације са коронавирусом и даље је отворено.
Ministarstvo prosvete Foto: Ministarstvo prosvete
Фото: Министарство просвете Фото: Министарство просвете

Како наглашава проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, од шест финалиста Такмичења у 2019. години, чланови чак три тима су у овом тренутку, активно укључени у решавање проблема насталих појавом вируса Ковид-19.

"То најбоље говори о томе колико је ово такмичење важно и успешно", истиче Поповић, саопштило је Министарство просвете.

Чланови тима "Анора" креирају нову заштитну маску, док чланови тима "ИМПТехна" реализују први српски респиратор.

Оба ова пројекта су међу добитницима недавно расписаног позива на иницијативу председнице Владе Републике Србије, а преко Фонда за иновациону делатност, који је такође у надлежности МПНТ-а.

Поповић посебно истиче и да Институт за примену нуклеарне енергије (ИНЕП), који је победио на Такмичењу за најбољу технолошку иновацију 2019, ради на развоју домаћег "елиза" теста намењеног детекцији специфичних антитела повезаних са присуством вируса Ковид-19 код становништва. Развој тог теста има дијагностички, терапијски, епидемиолошки, економски и јавни значај за Србију.

"Сви ови тимови су потребно знање, драгоцено искуство и одважност да налазе нова иновативна решења стекли, између осталог, и кроз једногодишњи циклус обука које су прошли током учешћа на националном Такмичењу за најбољу технолошку иновацију", изјавио је Поповић.

Посебно се позивају чланови домаћинства, као и наши грађани који су остали без посла у иностранству, да у ово време када су сви на окупу, размишљају како да своје знање, искуство и креативност употребе за стварање новог производа или услуге и пријаве се на такмичење, наводи се у саопштењу Министарства просвете.

На тај начин би, када све ово прође, били оспособљени да кроз обуке и самостални рад, створе за себе и чланове породице нова радна места и обезбеде доходак. Тиме могу јачати сопствени капацитет, али и укупни капацитет српске привреде, који ће бити од велике важности у будућности.

Не постоји ни једно ограничење за учешће на такмичењу, у погледу образовања, старости, пола, социјалне категорије или области стваралаштва.

Једини услов је сопствени, најмање трочлани тим и иновативно решење које може наћи своје место на тржишту.

Такмичење се у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја реализује од 2005. године национално као државни пројекат.

До сада је учествовало 2.800 тимова са преко 9.000 учесника, а захваљујући овом такмичењу, основано је више од 85 нових предузећа, и припремљено 1.425 бизнис планова и пословних модела.

Такмичење траје током календарске године и финале се традиционално одржава крајем децембра уз директан пренос на РТС-у.

Све информације и образац пријаве, могу се пронаћи на сајту www.inovacija.org

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести