Припрема серијске производње за теренско возило Застава

БЕОГРАД: Војска Србије саопштила је да је у току припрема серијске производње новог теренског возила, која ће осим користи од продаје, донети и отварање нових радних места.
vojska vozilo
Фото: mod.gov.rs

Постоји инртересовање иностраних купаца за НТВ, како у војној тако и у цивилној варијанти.

ВС је, како се додаје у саопштењу у децембру у наоружање увела у возило Застава НТВ, а почетком јануара започета је и израда нулте серије.

НТВ је уведен у наоружање, у циљу да Србија не заостаје ни за једном армијом у окружењу, као и да се на првом месту опрема домаћим производима.

Теренско возило Застава Терво 1,4т 4Х4 (НТВ) домаће је возило савременог концепта, с независним ослањањем и аутоматским мењачем, који у комбинацији са разводником погона и модерним мотором дају оптималне вучно-динамичке карактеристике и респективно понашање у различитим теренским условима.

Фото: vozilo mod.gov.rs

Мотор возила користи еуро-дизел гориво, са просечном потрошњом од 15-22 л/100 км, у зависности од подлоге и услова оптерећења. Максимална брзина возила је око 100 км/х.

Декларисана носивост возила је 1.400 килограма али максималне карактеристике носивости изабраних мостова и пнеуматика омогућавају одређену резерву носивости, која може бити искоришћена за повећање балистичке заштите возила, уградњом додатног оклопа или уградњом додатног наоружања.

Возила из фамилије Застава Терво 1,4т 4Х4 могу успешно да замене застарела возила возног парка Војске Србије, која имају сличну декларисану носивост, пре свега возила којима су истекли ресурси и који имају проблем код одржавања због немогућности обезбеђења резервних делова.

Теренска испитивања новог теренског возила спроведена су у другој половини 2019. године у организацији Војнотехничког института и са учешћем представника Техничког опитног центра, произвођача возила Застава Терво-Крагујевац и представника произвођача мотора и мењача.

Том приликом је извршена провера функционалне и погонске сигурности прототипова возила НТВ, намењених за превоз терета и лица.

Већи број тестова спроведен је и на прототиповома на основу којих је доказана поузданост, издржљивост, функционалност и безбедност те категорије возила.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести