Професор др Синиша Севић: Корона вирус није смртна пресуда

- Корона вируси су нешто што живи с нама на овој планети јако дуго, и у нашој популацији четири типа корона вируса присутна су деценијама.
1
Фото: Др Синиша Севић

Имамо годинама корона вирусе који изазивају обољења слична грипу, то су углавном болести кратког тока, добре прогнозе и због тога до сада пажња јавности није било толико ни усмерена на ове вирусе. Задњи пут смо се бавили корона вирусима 2003. године, када је кренула епидемија САРС-а. То је вирус који је такође из групе корона вируса, мање заразан, али више смртан у односу на ковид-19 који имамо сада - рекао је за РТС емисију “ТВ ординација“ професор др Синиша Севић с Клинике за инфективне болести Клиничког центра Војводине.

Како је објаснио, у питању је потпуно нов вирус, с којим се имунитет људи на платети Земљи до сада није сретао. Кренуо је у децембру прошле године из Кине, а Светској здравственој организацији пријављена је епидемија 31. децембра 2019, те је мало времена прошло да бисмо имали све податке.

- Вирус САРС-а кренуо је из дивљих мачака, вирус који такође изазива тежак респираторни синдром кренуо је из камила, а претпоставља се да је и овај вирус кренуо из животиња, али тачан резервоар још није утврђен - напоменуо је др Севић.

Симптоми свињског грипа и овог вируса не разликују се много. И једна и друга болест у почетку протичу као грип. Креће температура, слабост, малаксалост, запушен нос, цурење из носа.

- Корона вирус је пре свега везан за респираторне путеве и ту ће се манифестовати болест, па ћемо имати кашаљ, ако наш имунитет не успе да савлада болест, онда ћемо имати отежано дисање, па у најтежим случајевима, некад ће можда требати и болничко лечење. Болест напада плућа, а у најтежим формама може да изазове системски запаљенски одговор, када имамо тешку клиничку слику која захтева болничко лечење у интензивним јединицима. Таквих је, на сву срећу, најмање, само пет одсто оболелих. Највише, 80 одсто оболелих, има симптоме лакше прехладе. Неки имају тежу клиничку слику, попут грипа и имамо око 15 одсто људи који ће захтевати болничко лечење, што је отприлике проценат као и код сезонског грипа. Према до сада доступним подацима, смртност је на нивоу од 2,3 одсто - истакао је др Севић.

Према његовим речима, немамо пуно сазнања о вирусу и не можемо да кажемо колико људи дође у контакт с вирусом и колико га има у свом телу, у својим респираторним путевима, а не показује знаке болести. Др Севић је навео да је једино такво истраживање рађено је на крузеру у Јапану, где су радили тестирање и оних који немају никакве симптоме. Показало се да око 14 одсто људи има овај нови коронавирус, а немају никакве симптоме.

- У узрасној групи до девет година учесталост болести међу до сада оболелима на планети је свега један одсто. Од 10 до 19 година такође је само један одсто у досадашњем току епидемије. У групи од 20 до 29 година, њих је била осам одсто, дакле до 29 година свега 10 одсто оболелих у целој епидемији. Старијих од 80 година било је три одсто, а највећи број оболелих је у групи између 30. и 79. године живота, и ту је центар епидемије у овом случају. Али, пацијенти који су умирали су они који су имали коморбидитете, дуготрајне, хроничне болести које су додатно слабиле њихов имунитет. То су кардиоваскуларне болести, болести плућа, респираторног система, шећерна болест, онколошке, хематолошке болести, али и артеријска хипертензија која јесте из групе кардиоваскуларних, али њу Светска здравствена организација наводи као посебан ентитет, пошто је примећено да заиста има другачију манифестацију код оних који је имају, а имају и коронавирус. Ти пацијенти могу да очекују тежу клиничку слику - нагласио је др Севић.

Први симптоми су висока температура, кашаљ, кијавица, запушен нос и сузне очи, све оно што се очекује и када неко има грип. Период инкубације према до сада доступним сазнањима је од један до 14 дана, с тим што је највећи број оболелих имао инкубацију од пет дана

Први симптоми су висока температура, кашаљ, кијавица, запушен нос и сузне очи, све оно што се очекује и када неко има грип. Период инкубације према до сада доступним сазнањима је од један до 14 дана, с тим што је највећи број оболелих имао инкубацију од пет дана. Уколико смо били у контакту с неким ко је допутовао из подручја захваћеног болешћу, а ко је имао неки синдром налик грипу, ако не оболимо у року од 14 дана од тог контакта, значи да се нећемо ни разболети.


Како кијати

- Људи који имају респираторне симптоме, када кијају или кашљу то треба да раде у свој лакат, не у руку, или у папирну марамицу за једнократну употребу и њу одмах бацимо, не стављамо је у yеп, не носимо са собом, не остављамо на столу, јер и тако можемо да покупимо вирус. Оно што још увек не знамо је колико дуго вирус може да живи на предметима, Ранији корона вируси на предметима могу да живе од неколико сати до неколико дана. Асепесол није дезинфицијент на бази алкохола и није препоручен од СЗО као дезинфекционо средство у борби против корона вируса, већ само алкохолна дефинзекциона средства - казао је др Севић и додао како приликом говора, кијања и кашљања, из наших уста фине честице аеросола које доспевају отприлике до једног метра у праволинијској путањи и зато је препорука размака између људи један метар, а још боље је метар и по и накосо.


- Прва линија борбе против свих инфекција генереално је да јачамо сопствени имунитет, и то избегавањем стреса. Нередовна и неадекватна исхрана је такође стрес за наше тело, непроспаване ноћи су стрес за наше тело, гладовање и дијете су такође стрес. Врло је битно да одржавамо хигијену руку, јер се овај вирус преноси и контактом и ваздухом. Да што чешће перемо руке геловима који су на бази алкохола или, још боље, сапуном и водом. Ако се после руковања са зараженом особом не оперу руке, а њима се додирну очи, нос или уста, може да се добије вирус - објаснио је професор Севић.


Маске за заштиту

- Препоручен ниво заштите за корону и инфлуенцу је ФФП2 и све маске на којима пише та ознака могу да се сматрају адекватним у заштити од корона инфекције. СЗО каже да маске треба да носе оболели и особе које брину о њима, односно оне које их лече, које су у непосредном контакту, било да су то здравствени радници или чланови породице, јер се 80 одсто пацијената неће ни лечити у болници. Ризични пацијенти не треба да се у јеку епидемије возе јаним превозом, односно градским аутобусима, треба да избегавају неке велике скупове и да на тај начин учине све да се заштите од птенцијалне инфекције - истакао је др Севић.


- Они који немају компликације могу да се лече код куће, као и за сваки други синдром сличан грипу, без посебних лекова, јер их немамо за коронавирус. Биће под сталним надзором епидемиолошке и инфектолошке службе, а оних 20-ак одсто што захтевају болничко лечење, биће примљени у клинике за инфективне болести, на одељења излолације ових клиника, где ће им бити пружена потпуна медицинска помоћ и подршка. Неких 14 до 15 одсто пацијената захтеваће само рехидрацију и симптоматску терапију, односно инфузију, и на то ће се опоравити. Код пет одсто болесника ће се развити тешка форма болести која ће захтевати лечење у јединицама интензивне терапије. Некада ће пацијентима бити довољно да добију само маску и кисеоник, некада ће бити на механичкој вентилацији, а најтеже форме болести ће морати да буду и на конвенционалној механичкој вентилацији плућа, на респиратору - истакао је др Севић и напоменуо како се с порастом спољне температуре очекује пад броја оболелих, на основу инскуства са другим корона вирусима и вирусима инфлуенце.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести