ПРОГРАМ ПОДРШКЕ ДЕЦИ С ПОРЕМЕЋАЈЕМ У ПОНАШАЊУ Центри за социјални рад масовно траже помоћ

Покрајински завод за социјалну заштиту (ПЗСЗ) је априла 2023. године започео реализацију 18-месечног, готово 200.000 евра вредног пројекта „Развој и имплементација програма као одговор на потребе деце са поремећајем у понашању”, који суфинансира Европска унија са 167.409 евра у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи (IPA II) кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014–2020.
а
Фото: Покрајински завод за социјалну заштиту

Како је својевремено објаснила директорка ПЗСЗ-а Маја Миљковић, главна карактристика поремећаја у понашању је понављано и трајно присуство антисоцијалног, агресивног и изазивачког опхођења, које одступа од дечјег несташлука или адолесцентског бунта, нарушава права других и крши основне, узрасту примерене социјалне норме и правила, те захтева стручну интервенцију и подршку. Узрок томе лежи у породицама које своје капацитете усмеравају на обезбеђивање егзистенције, занемарујући своју васпитну и заштитну функцију, док је школа немоћна у системском одговору на проблем.

– Последњих година велики број центара за социјални рад је од Покрајинског завода за социјалну заштиту тражио подршку када постоји потреба за смештајем деце са поремећајем у понашању – каже Миљковићева, додајући да су 2021. спровели истраживање, којим је обухваћено свих 45 центара и установе за децу у АП Војводини, кад је установљено да 873 деце испуњава критеријуме за дијагностиковање поремећаја у понашању.

Главна карактеристика поремећаја у понашању је понављано и трајно присуство антисоцијалног, агресивног и изазивачког опхођења

У оквиру трећег позива на Програму прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014-2020. уговорен је пројекат и успостављено партнерство Покрајинског завода за социјалну заштиту са Центром за социјални рад из Бијељине и Центром за социјални рад из Старе Пазове на развоју модела, разменом знања и искустава стручњака, а планирано је и повећање степена компетенција професионалаца у систему социјалне заштите.

– До сада је завршен тренинг за тренере, за једну групу практичара одржана Обука за спровођење третмана поремећаја понашања деце и младих у систему социјалне заштите у Старим Бановцима, а овог месеца ће се одржати обука и за другу групу учесника, и то од 19. до 23. фебруара. Такође је обучена и једна група практичара у Босни и Херцеговини – наводи.

Фото: Pixabay

Циљ поменутих обука је усмерен на стицање специјализованих знања и практичних вештина за спровођење третмана поремећаја понашања и емоција, те овладавање техникама пружања подршке деци, младима који су у ризику од настанка поремећаја у понашању и њиховим породицама, додаје.

Пројектом ће такође бити реализован пилот-програм у постојећем Дневном боравку за децу у ризику у Бијељини, као и у новоформираном Дневном боравку у Старој Пазови, који ће користити знање научено на обукама, а затим ће се израдити приручник за рад са децом, који ће представљати најбоље примере из праксе, додаје саговорница.

– Након завршетка овог пројекта, верујемо да ће постигнути резултати бити темељ за даље унапређење услуга и подршка деци са поремећајем у понашању. Умрежавањем релевантних институција и организација осигураћемо одрживост и континуирану подршку професионалцима који раде са таквом децом. Такође, желимо да подстакнемо даље истраживање и размену знања у овој области како бисмо пронашли најбоље начине за решавање проблема са којима се деца суочавају – каже Миљковићева.

С. Милачић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести