Променом навика много штедимо, без угрожавања комфора

БЕОГРАД: Државни секретар у Министарству рударства и енергетике Зоран Лакићевић изјавио је данас да се променом навика грађана може уштедети много електричне енергије и да то неће угрозити ничији комфор нити безбедност.
1
Фото: ilustracija/pixabay

"Заиста, малим стварима сви можемо много да допринесемо, пре свега када је реч о смањењу сопственог рачуна, а тиме помажемо и држави да даје мање новца за увоз струје. Препоруке које смо дали тичу се свих нас, не само јавног сектора, јер је потребно да сви будемо део уштеда и да снизимо потрошњу", изјавио је Лакићевић, саопшило је Министарство рударства и енергетике.

Додао је да се, када је реч о домаћинствима, препоруке највише односе на рационалније коришћење уређаја, а пре свега бојлера, шпорета, фрижидера, машине за прање веша и суђа и набавке ЛЕД сијалица.

"Сви којима рачун буде нижи у односу на исти месец претходне године биће финансијски стимулисани додатним попустима", подсетио је Лакићевић.

Он је нагласио да Министарство више од годину дана ради на програму смањења потрошње енергије тако што даје субвенције грађанима који унапређују енергетску ефикасност у својим домаћинствима.

„Министарство и локалне самоуправе дају субвенције грађанима у износу од 50 одсто за замену изолације, столарије, кровова и топлотних уређаја, као и за постављање соларних панела. Србија троши четири пута више енергије у односу на просек у Европској унији и Министарство је пре почетка светске енергетске кризе препознало значај штедње енергије", рекао је Лакићевић.

Навео је да ће тај програм бити настављен, јер су градајни показали велико интересовање за њега.

Државни секретар Лакићевић је нагласио да се препоруке за смањење потрошње енергије које су упућене јавним предузећима, државној управи, локалним самоуправама, установама и институцијама, како би направили своје планове штедње, не односе на болнице, вртиће, школе и установе социјалне заштите.

Он је изразио очекивање да ће предложене мере довести до уштеде 10 до 15 одсто од укупне потрошње електричне енергије у Србији.

EUR/RSD 117.3271
Најновије вести