Просветари 1. децембра штрајкују због насиља над наставницима

Чланови Независног синдиката просветних радника Војводине донели су одлуку да, због насиља над запосленима у образовању, обуставе рад 1. децембра.
skola
Фото: pixabay.com, ilustracija

Како је саопштио тај синдикат, једнодневни штрајк се организује у знак солидарности и подршке жртвама насиља на радном месту.

"Захтевамо од Министарства просвете да у наредних недељу дана закаже радни састанак са представницима синдиката о неодложним изменама законске регулативе која треба да обезбеди већу заштиту запослених у образовању. У супротном, акције ће бити вишедневне и директније", наводи се у саопштењу.

Истиче се да су потребне јасне и прецизне казне за насилнике, без обзира да ли је реч о насиљу ученика, родитеља, медија, руководства школе, колега према наставнику.

 "Неопходно је Кривичним закоником јасно дефинисати најстроже санкције за све оне који су извор насиља ка запосленима у образовању, а због везе са радом у образовној установи", стоји у саопштењу.

 Додаје се да је неопходно поново размотрити питање оцене из владања, као и питање поправљања оцене из владања онима који су се више пута непримерено понашали и да је неопходан отворен дијалог наставника, психолога, педагога, људи из институција државе како би се нашла правична решења и за ово питање.

 Синдикат сматра да је нужно мењати и законску регулативу при пријавама против запослених у образовању.

 "Ми радимо јавни посао и сматрамо да је непримерено да надлежне инспекције поступају по анонимним пријавама против наставника и других запослених у систему образовања. Пракса подношења лажних пријава је постала све учесталија и представља наставак насиља према запосленима", наводи се у саопштењу.

 "На крају, или на почетку, неопходно је да Министарство престане са гомилама испразних фраза које не производе никакво дејство већ да заиста искористи све ресурсе како би проблем насиља у школама коначно био решен", сматрају у синдикату.

 Непосредан повод за штрајк је случај професорке енглеског језика Техничке школе у Трстенику, којој су ђаци 9. новембра на часу измакли столицу, након чега је она пала, док су је ученици снимали и смејали се. Потом су тај снимак објавили на друштвеним мрежама.

(021.rs)

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести