ПУТОВАЊА ЗАМЕНИЛА ПУШКОМ И УНИФОРМОМ: Дајана је поносни војник Србије, на добровољно служење војног рока сада се пријављује више девојака него момака (ФОТО)

Горњи Милановац - Увек актуелно питање, да ли вратити редовно служење војнок рока постаје још интераснтније кад јесен само што није покуцала на врата. И док би неки дружење са пушком и униформом радо заобишли, има и оних који су се добровољно прикључили Војсци Србије.
е
Фото: РИНА

Дајана Крсмановић из Голупца завршила је средњу-туристичку школу, али од жеље за путовањем љубав према војсци и отаџбини била је јача, па је добровољно служење војног рока за њу је био први корак како би постала део Војске Србије.

- Од малена ми је био сан да обучем униформу и увек ми је било фасцинантно када војно лице прође поред мене и може се рећи да ми је то дечији сан. Одувек сам имала жељу да браним своју породицу, домовину, да увек будем ту за брата, сестру, мајку и оца - казала је ова млада Голубчанка за РИНУ. И њене колеге, млади класићи у касарни "Војвода Радомир Путник" у Горењм Милановцу имали су исти сан и већина њих након добровољног служења војног рока остаће у редовима ВС, а могућност напредовања и усавршавања посебно их мотивише.

Фото: РИНА

- Видео сам да је министарство одбране расписало конкурс за пријем нових војника у разним јединицама, тако да се то поклопило са мојим плановима, где желим да постанем професионални војник и да останем да радим овде, каже млади Мартин Радовановић. Знање и вештине које војници овде стичу током добровољног служења војног рока су од посебног бенефита која могу користити и у цивилном животу. Обука и усавршавање кадрова у служби телекомуникација и информатике прави је пример за то.

- Када кажемо служба телекомуникације, то подразумева оспособљавање за употребу како технике која је старије генерације, тако и најсавременије технике телекомуникација, до што би се младим људима највише допало мобилних телефона и технике која се може употребити у свим ословима експлатације - прича мајор Владимир Јеличић, командир у центру за обуку за везе и информатику. Војска Србије данас је једна од најпрофесионалних институција наше земље, у којој раме уз раме стоје и момци и девојке, а предрасуде да дамама у војци није место демантују подаци да их је на одлужењу добровољног војног рока све више. - Када је уведено добровољно служење војног рока, тј у последње 2-3 године тренд је да се у јединицама ВС јавља много више девојака него мушкараца. Ретке су генерације у којима више дође мушкараца - додаје Јеличић.

Фото: РИНА

Пријава за доборовољно служење војног рока веома је једноставна. Сви заинтересовани младићи и девојке старости од 19 до 30 године могу се јавити у своје регионалне центре Министарства одбране и преко сајта добровољац или на неком од шалтера Пошта Србије. - Након пријаве на конкурс, регионални центри позивају кандидате на лекарски преглед и након проласка лекарских прегледа, формира се листа кандидата који се са датим роковима упућују на даље служење војног рока - истиче потпуковних Златко Ковачевић. Служити отаџбини некада је била највећа част за младе људе и њихове породице, а данас обзиром да је служење војног рока добровољно, млади момци и девојке сигурно су најбољи од нас.

РИНА

EUR/RSD 117.0680
Најновије вести