Радојичић: Ако овако наставимо Београд ће брзо стећи имунитет

БЕОГРАД: Градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је данас да је закључно са средом у Београду укупно дато 918.114 доза вакцине, а да је ревакцинисано више од 370.000 пунолетних грађана, односно више од 26 одсто старијих од 18 година.
beograd pixabay
Фото: pixabay.com

Он је за суботичку ТВ Панон навео да је само у среду дато12.858 доза вакцина, саопштио је Градски секретаријат за информисање.

Градоначелник је нагласио да се број прегледа, заражених, као и хоспитализованих људи у Београду смањује, али ипак не тако брзо као што сви прижељкују.

"Радујемо се сто се ситуација смирује, али још нема места за опуштање. Надам се да ће лето бити мало лакше за све, али се бринем да ће на јесен број заражених опет почети да расте", рекао је он и додао да је зато важно да се на време вакцинишемо и стекнемо колективни имунитет.

Према његовим речима, ако се у Београду настави садашњи темпо вакцинисања - 10.000 до 12.000 дневно, брзо би се постигао колективни имунитет.

Нагласио је да је, с обзиром на сталне мутације коронавируса, тешко прогнозирати када ћемо се вратити нормалном животу какав смо имали пре пандемије.

"Морамо и даље бити веома опрезни и мислим да је отворен простор знатно безбеднији, јер је у њему мања вероватноћа преношења вируса", оценио је Радојичић.

Говорећи о привилегијама за вакцинисане грађане истакао је да ту мора да се води рачуна о доста ствари, колико се тиме утиче на права људи који не желе или не могу да се вакцинишу, али и да се пошаље јасна порука да је вакцинација неопходна и да они који нису вакцинисани могу да доведу у опасност људе из свог окружења.

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести