РАМПЕ ЗА ИНВАЛИДЕ НА ГРЧКИМ ПЛАЖАМА: Погледајте где их све има

Када се сјуримо ка плажи, углавном мислимо на то где ћемо поставити пешкир и како заузети лежаљку што ближе мору. Међутим, неке туристе море сасвим друге бриге, а један од њих је Мирко:
1
Фото: Printscreen/AccessibleBeaches.gr

"Молим све вас, не било вам тешко да, уколико видите негде ово на плажи, пошаљете слику и кажете у ком је месту. Битно нам је да знамо тачно где се налази јер с њихове мапе не можемо бити 100% сигурни да има, јер негде пише да постоји, а нема их више.


Овде можете потражити плаже прилагођене особама с инвалидитетом.


Слика је узета са нета, да знате о чему причам. Дакле, молим вас, само сликате и кажете које је место у питању. Све долази у обзир, и континентални део, и острва. Хвала свима на доброј вољи. Значи нам пуно" написао је Мирко у својој објави, уз коју је додао и слику самог помоћног система за особе с инвалидитетом.

За разлику од ранијих година, многе летње дестинације у Грчкој прилагођене су особама с инвалидитетом. Међутим, и даље не у оноликој мери колико је то заиста и потребно, јер особама које користе инвалидска колица, неравни терени као што су плаже, праве велике проблеме.

Иако су грчке власти јавиле да ће током лета укупно 287 плажа бити покривено овим иновативним системом који омогућава особама с инвалидитетом да без ичије помоћи приступе плажи, многи туристи не могу да нађу аутоматске рампе за инвалиде на самим плажама.

Многи су желели да помогну Мирку, али и другима којима је аутоматска рампа за особе с инвалидитетом преко потребна, те су делили своје информације, које су се слагале и са самим обавештењем на сајту "Грчка инфо", где се могу наћи тачне локације где на којима се овакви системи налазе и на другим местима.

Званичници су раније рекли да ће ове сезоне оспособити 287 плажа, прилагођавајући их особама с инвалидитетом, а то укључује паркинг, тоалет и место за пресвлачење, као и рампе и коридоре, али и барове на плажи.

Једнак приступ мору је неотуђиво људско право – рекао је министар туризма Василис Кикилиас, додајући да је за овај пројекат издвојено 15 милиона евра, делимично из фондова Европске уније, а делимично из националног буџета.

EUR/RSD 117.1677
Најновије вести