Редови на Маракани за давање крви, извесно пада рекорд

БЕОГРАД: Хуманитарна акција "Црвено-бела крв", 17. по реду, почела је данас на стадиону "Рајко Митић", а после само неколико сати извесно је да ће бити оборени сви рекорди.
cz_davanjekrvi_pok
Фото: Танјуг (Видео)

Наиме, навијачи Црвене звезде одазвали су се у великом броју да покажу хуманост и дају крв, за шта ће овај пут добити изузетно вредан знак пажње - на поклон улазницу за утакмицу против Јанг Бојса.

Испред Маракане формирана су два реда, један за благајне, а други испред Медија центра где се даје крв.

Портпаролка Института за трансфузију крви Гордана Антуљесков изјавила је да је ово што се дешава одраз високе свести грађана.

"Мислили смо да је немогуће да се обори рекорд од пре две године када смо овде за два дана акције скупили 1.225 јединица крви. Овај ће пут извесно бити знатно више, што нам много значи сад кад је сезона годишњих одмора и када је период смањеног одзива. Ове акције су одраз високог нивоа свести суграђана. Морам да кажем да су све акције у организацији Црвене звезде и навијача увек биле велике и када није било малог знака пажње", рекла је Антуљескова Танјугу.

Истакла је да је оно што је највредније дар који ови људи чине.

"Ова ситуација је произвела фантастичну енергију, не само данас него и у друштву. Ми наравно увек навијамо за нашу земљу када је спорт у питању, али на овај начин и за наше суграђане којима је помоћ неопходна и требало би увек да се сетимо да и они постоје", истакла је Антуљескова.

Акција давања крви траје до сутра у 18 сати, а крв могу дати све особе од 18 до 65 година, уз услов да су здраве, да су претходне ноћи спавале уобичајено, да су обедовале, да су унеле одређену количину течности, као и да нису под дејством алкохола или неких других опијата.

Такође, неопходно је да интервал између давања крви буде три месеца за особе мушког, односно четири месеца за особе женског пола.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести