РЕМ образложио зашто су фреквенције опет добили Пинк, Хепи, Прва и Б92

БЕОГРАД: Савет Регулатора је закључио да су свих 14 подносилаца пријава, и то: ТВ Пинк, Национална Хепи ТВ, Вести, БК ТВ, Уна, Нова С, Н1, Прва, ТВ Б92, К::ЦН Национална, ТВ2, Тањуг ТВ, К1 и Курир телевизија испунили услове из конкурсне документације, саопштио је РЕМ.
televizija tv program
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Приликом одлучивања којим ће подносиоцима издати дозволе, Савет Регулатора је, како се наводи, узео у обзир све чињенице који би утицале на остваривање већег квалитета и разноврсности садржаја и упоредно-квалитативном анализом испуњености критеријума дошао до закључка да ће подносиоци ТВ Пинк, Национална Хепи ТВ, Прва и ТВ Б92 у већој мери него остали подносиоци оправдати постојање вишеструких бенефита за гледаоце на подручју целе земље.

ИЗ РЕМ-а поручују да ове телевизије превасходно кроз објективан и правовремени приступ у преносу информација, кроз сопствену продукцију програмских садржаја као доказ укупних производних могућности и разноврсност понуђених програмских жанрова испуњавају критеријуме да задовоље потребе најширег аудиторијума и ојачају медијски плурализам.

Савет је, додаје се даље, приликом одлуцивања, имао у виду и да је разлику у доношењу одлуке дала и чцињеница претходног рада наведена 4 подносиоца и њихова економска одрживост, као и чцињеница да су емитовали програм од 2006. године и да су током 2015. године у потпуности испунили начин и временски распоред преласка са аналогног на дигитално емитовање и дистрибуцију програма и уложили средства како би направили технолошки искорак ка дигиталној трансформацији.

Како је, наведено је у саопштењу, Савет је нарочито ценио гаранције које су подносиоци навели у предлогу програмског елабората, који ће постати саставни део издате дозволе, да ће у наредном периоду додатно унапредити постојећи програм, бавити се важним друштвеним питањима, радити на заштити медијског плурализма и бити отворени за различита мишљења, аргументе и идеје у циљу подстицања најширег друштвеног дијалога и допринети даљем унапређењу медијских стандарда у области информисања, културе и образовања.

Имајући у виду све наведено, Савет је донео одлуку потребном већином гласова, сходно цлану 96. Закона о електронским медијима, закључује се у саопштењу РЕМ

ИЗ РМА су најавили да ће интегрална Одлука о додели дозвола бице објављена на сајту.

УНС о образлозењу РЕМ-а: Не поштују своја правила

БЕОГРАД: Удружење новинара Србије данас је поводом објављивања образлозења одлуке РЕМ-а о додели националних фреквенција за четири телевизије поновило раније изречену оцену да је РЕМ наградио те телевизије за непоштовање властитих правила.

УНС у данашњем саопштењу апострофира закључак Савета Регулатора да ће телевизије Хепи, Пинк, Прва и Б92 више од осталих кандидата оправдати постојање вишеструких бенефита за гледаоце на подручју целе Републике, али указује да је и сам РЕМ 2000. године у свом извештају навео да ниједна од ових телевизија није у овом периоду имала културно-уметнички програм, док телевизије Хепи и Пинк нису имале ни научно-образовни и дечји програм.

УНС оцењује да се ове телевизије нису придржавале програмских елабората на основу којих им је раније додељена дозвола за националну покривеност и значајно су кршиле правилнике о поступању емитера, а то поткрепљује изјавом власника телевизије Пинк на представљњу кандидатуре свог медија пред Саветом РЕМ-а када је рекао: „Прича о прошлости је аутоматски рестартована с обзиром на то да нам нисте одузели фреквенцију досад".

У саопштењу се подсећа и да је чланица Савета РЕМ-а Јудита Поповић након доношења одлуке рекла за УНС да сматра да већина овога пута није била у праву и да је очекивала више разумевања за јавност и већу тежњу чланова Савета РЕМ-а за медијски плурализам.

EUR/RSD 117.3460
Најновије вести