РГЗ предлаже издавање гаранције за будући упис некретнине

БЕОГРАД: Републички геодетски завод предлаже да ради веће сигурности у куповини некретнина има могућност издавања документа званичне гаранције за будући упис непокретности у катастар, који би представљао додатно обезбеђење потенцијалним купцима када је реч о упису права и обима права над непокретностима.
Танјуг/Милош Миливојевић/Милош Бјелановић
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић/Милош Бјелановић

То је за Танјуг рекао начелник Одељења за другостепени поступак у РГЗ Милош Бјелановић и додао да је Влади Србије већ упућен званичан предлог.

Бјелановић је додао да поједини грађани свесно преузимају ризике приликом куповине станова, али и да већина жели апсолутну сигурност.

"За њих смо спремни да пружимо услугу тог сервиса, а то је да се прво обраћа катастру и од нас добија једну врсту документа, у електронској форми у одговарајућем облику који после може да се инкорпорира у уговор. То је документ који истовремено представља гаранцију да ће бити уписан са тачно одређеним правима на стану, објекту и на земљишту", рекао је Бјелановић.

Додатно, каже, такав документ представља и одређену врсту резервације првенства уписа.

"Издавањем гаранције РГЗ ви добијате и резервацију првенства уписа у периоду од момента када се гаранција изда па до момента када би са том гаранцијом отишли код нотара, да оверите уговор па тај уговор дође до катастра. У том периоду је база закључана и не може да дође до неких промена које би вам касније отежале упис", објаснио је Бјелановић.

Он је додао и да је РГЗ технички у потпуности спреман за пружање ове услуге, али да је потребно и усаглашавање других фактора који су укључени у систем уписа непокретности, као што су јавни бележници, надлежна министарства и други.

"РГЗ је апсолутно спреман, ми смо ово добро промислили. У питању је један сервис, једна услуга коју смо у стању технички да пружзимо. Наравно, пошто ми нисмо сами у систему уписа, ту су многи други фактори као што су јавни бележници, надлежна министарства и тако даље. Уколико би се сви битни фактори усагласили, верујем да би могли кроз одговарајуће измене прописа да дођемо до тога да грађани могу да користе овај сервис", рекао је Бјелановић Танјугу.

Нагласио је да би усвајање наведеног предлога и сама гаранција заштитила првенствено купце, али свакако и све учеснике у промету непокретности.

Из РГЗ су, након недавног проблема са инвеститорима у београдском насељу Миријево и дупле продаје 12 станова, поручили да коришћење података катастра гарантује сигурну куповину и да свако прометовање непокретности која није уписана у катастар представља ризик.

Како су истакли, у ситуацијама када купац процењује ризик куповине, најважнији инструмент и механизам контроле који држава пружа је катастар непокретности.

Усвајање поменутог предлога односно могућност издавања гаранције за будући упис представљао би корак даље и омогућио проверу могућег уписа права и обима права над непокретностима и пре овере купопродајног уговора.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести