Родиле гљиве, опрез због тровања!

ЈАГОДИНА: Топло и кишно време погодовало је расту печурки, јестивих и отровних, у шумама Поморавља, Ресаве и Левча а лекари токсиколози и инфектолози, упозоравају на опрез због тровања од којих неретко страдају целе породице.
pecurke, EPA/Peter Komka
Фото: EPA/Peter Komka

Тровање често има смртоносни исход, напомињу лекари.
На инфективном оделејњу Опште болнице у Ћуприји, где долазе пацијенти са тешким облицима тровања и који се одатле углавном транспортују у Клинику за ургентну и клиничку токсикологију Центра за контролу тровања у Београд, једину установу за то у Србији,  кажу да "нема отрованих".
Лекари у Домовима здравља, кажу да је било "лакших облика тровања и који су лечени амбулантно".

Са растом печурки, расте и број отрованих и могу се очекивати у наредном периоду, подсећају лекари и саветују да се "не конзумирају гљиве из природе" - да их не беру и не једу, посебно они који их добро не познају. 
У природи поред јестивих, расту и отровнице и онда се догоди да се убере и нека отровна и ето зла, подсећају лекари.

Међу најотровнијима стручњаци и лекари убрајају зелену пупавку (аманита пхаллоидес) која код деце "изазива смртност у готово стоодсто случајева, код старијих у 50 одсто. 
Смртоносна количина је око 20 грама сирове гљиве".

Токсичност "желене пупавке" се не смањује термичком обрадом (кувањем или печењем) а нити дужим држањем у замрзивачу.
Лекари подсећају да су први симптоми тровања: мучнина, гађење, повраћање, дијареја (пролив), болови у трбуху и јављају се шест до 24 сата после конзумирања. 

EUR/RSD 117.5918
Најновије вести