Ружић: Нетачни наводи о пробном тесту за осмаке, анализа није завршена

БЕОГРАД: Након што су се у јавности појавиле информације да су осмаци лоше урадили пробни завршни испит, одржан 9. и 10. априла, министар просвете Бранко Ружић каже да још није завршена анализа тих тестова, те да ће се врло брзо сазнати резултати.
ruzic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

"Анализом се баве школе и врло брзо ћемо имати одређене податке", рекао је Ружић.

Он је рекао да се ти лошији резултати односе на пробу државне матуре, одржане крајем октобра прошле године, у којој је било обухваћено 5.000 ученика.

Ружић је данас, на питање Танјуга да прокоментарише лоше урађене пробне тестове, истакао да се то односи на пробну државну матуру и да то нема везе са пробом мале матуре, која је недавно одржана.

Навео је и да резултати пробне државне матуре одржане крајем октобра прошле године нису релевантни, јер деца у то време нису била ни мотивисана нити су стекла довољна знања да одговоре на тај изазов.

Ружић додаје да је таква провера знања било упознавање са костуром питања и процедурама која она носе.

"Није ни била интенција да утврђујемо ниво знања", рекао је Ружић.

Он је рекао и да ће се тек увидети какви су резултати пробног завршног испита за основце, одржаног 9. и 10. априла и додао да није реч о класичној провери знања у смислу давања оцена, већ сагледавање шта је још потребно да се знање употпуни како би се, каже, на завршном тесту 23, 24 и 25. јуна показао што бољи резултат.

Подсетио је да је формирана Комисија која се бави сваком конкретном фазом у погледу реализације и отпочињања државне матуре.

"У континуитету ћемо пратити епидемиолошку ситиацију и комисија ће сваку фазу детаљно испратити како би тај крупан реформски искорак направили на време и на квалитетан начин, не брзоплето", рекао је Ружић.

Завршни испит за ученике трогодишњих средњих струшних школа, то јест државна матура, биће реализована школске 2022/23. године, а општа, уметничка и стручна матура школске 2023/24. године.

Он је данас са председником Извршног одбора Ерсте банке Славко Царићем потписао Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта "Школа новца за основца", у циљу развоја финансијске писмености ученика основних школа.

EUR/RSD 117.5673
Најновије вести