Сакалаш: Покрајина је увек неговала језичку и културну разноликост

Значај 21. фебруара, Међународног дана матерњег језика, наизраженији је у Аутономној покрајини Војводини, поручио је Жолт Сакалаш, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице
Žolt Sakalaš Foto: Pokrajniska vlada
Фото: Жолт Сакалаш Фото: Покрајниска влада

Нови Сад: „Право на употребу матерњег језика једно је од основних људских права данашњице. Управо језици чине културу сваког народа јединственом, а матерњи језик темељ је културног идентитета народа, тачка препознавања различитости, толеранције и међусобног разумевања“, поручио је покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.

„Значај 21. фебруара, дана када се обележава Међународни дан матерњег језика, наизраженији је у Аутономној покрајини Војводини, где је једна од најважнијих њених тековина језичка шароликост која се посвећено чува и која нас мотивише на даље зближавање и боље упознавање. Покрајина је увек неговала језичку и културну разноликост, подстицала мултилингвизам и јачала свест о значају матерњег језика и вишејезичности“, каже Жолт Сакалаш.

„Конкретно, Војводина јесте простор где више од двадесет пет различитих националних мањина ‒ националних заједница користи своје матерње језике у свакодневној комуникацији, а поред српског језика у службеној употреби је још девет мањинских језика: бугарски, мађарски, македонски, румунски, русински, словачки, хрватски, црногорски и чешки језик. Покрајинска влада доследно се и предано бави унапређивањем и заштитом вишејезичности у покрајини, у сарадњи с националним саветима националних мањина и локалним самоуправама. Неговање различитих матерњих језика, свести о језичким и културним традицијама, дијалогу, узајамном разумевању и солидарности јесте наш дугорочни циљ и суштина заједничког живота у Војводини“, каже Сакалаш.

„Један језик може да опстане само ако се с љубављу преноси најмлађима, с колена на колено, ако има институционалну подршку, ако се негује у школама – онако како то чинимо у нашој покрајини.Имајући у виду тужну чињеницу да у свету, из године у годину, нестају цели језици и да до краја овог столећа многи могу сасвим да се угасе, исказујем наду да ћемо на нашем животном простору сачувати сваки језик без обзира на то колико ће он у будућности имати говорника“, поручио је Жолт Сакалаш, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести