Шарчевић: Две гимназије добиће статус од националног значаја

БЕОГРАД: Расадници талената - две гимназије - београдска Матемтатичка и новосадска "Јова Јовановић Змај" добиће статус установа од посебног националног значаја, изјавио је данас министар просвете Младен Шарчевић на ванредној седници парламента на којој је пред посланицима више од 40 тачака.
Gimnazija Jovan Jovanovic Zmaj/A. Erski
Фото: Гимназија Јован Јовановић Змај, фото: Дневник/А. Ерски

"Уводимо термин установа од посебног националног интереса", рекао је Шарчевић и додао да ту престижну титулу имају Институт за физику, Инстутут за хемију, технологију и металургију, Институт за ратарство и повртарство, Инстутут за биолошка истраживања и Београдски универзитет.

"Математичка гимназија дала је 500 доктора наука, њени ђаци освојили су исто толико медаља, то је установа која на међународном плану наше обазовање промовише као најбоље", рекао је Шарчевић и додао да су ђаци те београдске гимназије прваци не само у физици, математици, већ и глуми, певању ...

Гиманзија "Јова Јовановић Змај", која је одшколовала 77 академика, која улази у четврти век постојања, где се ђаци образују и на руском, немачком и фанцкуском, добитник је бројних међународних и домаћих одликовања, подсетио је Шарчевић.

Министар је додао да нови сатус неће захтвати додатне финансијске награде, али да ће професори који у њима раде када се усвоји закон о платама у јавном сектору моћи да напредују брзез и да имају више плате.

Према његовим речима, и друге установе које испуне овакве критеријуме имаће могућност да се нађу у таквом друштву. 

Све то предвидено је нацртом измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања.

Математичка гимназија у Београду већ има статус школе од посебног интереса, који имају још четири школе у Србији - Филолошка гимназија у Београду, Карловацка гимназија, Прва крагујевацка гимназија и Школа за музицке таленте у Ћуприји.

Циљ Министарства је да се квалитет обраyовања види, каже Шарчевић додајући да ће тражити да у оквиру уставних реформи средњошколско образовање постане обавезно.

Министар је навео и податак да је у просвети разне обуке прошло 26.000 људи и да то не може да не да резултат.

Шарчевић је данас пред парламентом говорио о сету закона из те области, међу којима су Предлог закона о изменама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању, Предлог закона о изменама и допунама Закона о основном образовању и васпитању, Предлог закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, Предлог закона о изменама и допунама Закона о ученичком и студентском стандарду.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести