Шеклер: Србији прети епидемија малих богиња

БЕОГРАД: Србији прети епидемија малих богиња уколико се не повећа број вакцинисане деце, упозорио је данас епидемиолог Миланко Шеклер и истакао да је вакцина једини начин како би се спречило ширење болести.
milanko sekler, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Он је нагласио да је ММР вакцина у Србији испитана и потпуно безбедна, те да је јавност доведена у заблуду јер су на интернету доступни различити садржаји у вези са овом вакцином.

"Сви се дана праве 'пметни' и не слушају струку. Направите анкету колико је лекара вакцинисало своју децу, па ћете видети и све ће вам бити јасно", рекао је Шеклер за Танјуг.

Оценио је да се људи у Србији одговорније понашају према животињама него према самима себи - са једне стране, рнавео је, неће купити пса који није вакцинисан од штенећака, који изазива иста врста вируса као и мале богиље, док, ће са друге стране, одбити да вакцинишу децу због прича са интернета.

Шеклер је истакао да је ово период када долази до повећаног броја оболелих од малих богиња у земљама где је испод 95 одсто популације вакцинисано.

"Ми смо колико је знам на дсетак одсто испод тога, ако не и више, иако су епидемиолози и педијатри све време упозоравали да ситуација није заовољавајућа у Србији", казао је Шеклер.

Он је казао да имунизацији мора да приступи 95 одсто популације јер мале богиње спадају у веома инфективне болести, где су једна или две вирусне честице довљне да би се особа инфицирала.

Истакао је да оболело дете четири до пет дана пре појаве првих симптома излучује вирус, иако наизглед делује потпуно здраво.

Упозорио је да од ове болести у просеку једна особа од 1.000 премине због компликација и то и у добром здраственом систему какав, оценио је, има Србија.

"Задња епидемија је била кајем 2017. почетком 2018. године и том приликом је умрло 15 особа - неколико деце, а остало су биле старије особе од којих је једна имала 45 година", рекао је епидемиолог.

Упозорио је да је вакцина једино решење у борби против малих богиња и да друге опције не постоје.

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести