Сексуално насиље над децом и даље ван наставног програма

Тема сексуланог насиља над децом ће, нажалост и на неодређено, и даље остати ван наставног програма у вртићима, основним и средњим школама. Наиме, после реакција дела, по свему судећи утицајне јавности, Министарство просвете одлучило да повуче из употребе образовне пакете за учење о сексуалном насиљу над децом, чији је садржај испровоцирао полемике у јавности.
prazna ucionica filip bakic.JPG
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Научни саветник у Институту за европске студије, Миша Ђурковић у ауторском тексту у листу “Политика” указао је на то да се тим образовним пакетима “заправо пропагира порнографија и да се деца подстичу да експериментишу на пољу сексуалности”. Затим си из неких стручних кругова су уследиле и критике на делове садржаја Образовних пакета јер “нису примерни нашој култури и традицији”. Указано је и на “као крајње проблематични став”, да је “породица најопасније место у модерном друштву”.

Додуше, то не би требало да буде толико спорно, судећи по статистикама по којима се сексуално насиље над децом, данас најчешће и догађа баш у породици.

Образовни пакети за учење о сксуалном насиљу над децом требало је првенствено да послуже васпитачком и наставном кадру у презентовању теме деци. Релизовани су у сарадњи Инцест траума центра Београд и Министарства просвете. Тако се у новембру прошле године почело са дистрибуцијом ових образовних пакета, када су наставници на своју мејл адресу добили материјале за предавања. Систем је претходно испробан кроз пилот пројекат у коме су учествовали васпитачи и наставници из више школа широм Србије. Реч је о припремљеним предавањима која обрађују тему сексуалног насиља кроз постојеће градиво одређених школских предмета. Циљ програма под називом “Откључај будућност детета” био је да се науче и деца и наставници како да препознају, реагују и, ако је могуће, спрече насиље, као и како да се понашају када дете саопшти да је изложено сексуалном насиљу.

Директорка Инцест траума центра Београд Душица Попадић објаснила је тада да су предвиђени и механизми којима ће се контролисати спровођење планираног образовног програма.

"Покренућемо Националну мрежу школа и вртића против сексуалног насиља коју ће организовати Инцест траума центар с Министарством просвете. То је механизам како ће наставници, не само обучавати, већ и враћати на стручне консултације како да изводе образовне пакете и, када се кроз превенцију обелодани случај сексуалног насиља, како да поступају", најавила је Попадић прошлог новембра.

Ови образовни пакети израђени су у директној сарадњи с Министарством просвете у периоду март–новембар 2016. Како је наведено, пакете су написале три представнице Министарства, 18 наставника и наставница, седморо стручњака активних ван сфере образовања, са дугогодишњим искуством у раду на пољу насилља над децом и женама. Но, јавност је ове пакете сасвим другачије доживела.

Претходних дана Министарство просвете прво је најавило да ће ревидирати садржај образовних пакета за учење о теми сексуалног насиља над децом, да би после саопштења Инцест траума центар Београд да није могуће ревидирати садржај ових образовних пакета а да се не изврши повреда ауторских права Центра, опдустао од промена у образовном програму. Министарство просвете, после одлуке о повлачењу образовног пакета из употребе, у саопштењу је навело да је одлучено да се у наредном периоду формира тим стручњака, дечјих психолога и педагога, који ће израдити нови помоћни материјал за наставнике и васпитаче, намењен превенцији и спречавању сексуалног насиља над децом.

В. Црњански

Учење о добрим и лошим додирима и тајнама

Образовни пакети требало је да служи да се сексуално насиље над децом и младима спречи тако што они кроз садржаје, у целини примерене узрасту детета, уче о телу, сексуалности, добрим и лошим додирима, добрим и лошим тајнама, како да препознају и одбране се од сексуалног насиља, како да идентификују одраслу особу од поверења и повере јој да им се сексуално насиље догађа. Образовни пакети пружали су знање наставницима, родитељима и другим одраслим особама које свакодневно брину о детету, о теми сексуалног насиља и како да буду поуздани и доследни савезници деци и младима да усвоје и поштују своју различитост и различитост других особа.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести