СЕЗОНА ВАТРОМЕТА ЈОШ НИЈЕ ЗАВРШЕНА Пиротехника може да доведе до тешких повреда

Дочек Нове година је за нама, а следи Божић те се „забава” са пиротехничким средствима још није завршила.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

У Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” упозоравају да коришћење пиротехничких средстава за последицу има повређивање.

- Пиротехничка средства (петарде, ракете, прскалице, ватромети) нису играчке већ експлозивна средства, па њихова употреба може да доведе до тешких повреда, па чак и доживотног нарушавања функције или губитка појединих делова тела. Најчешће повреде су опекотине које захватају руке, очи и лице, оштећења слуха и вида, губитак прстију, а понекада и целе шаке. Поред повреда, употреба ових производа може да изазове пожар, загађење воде, ваздуха и земљишта, ремети јавни ред и мир и изазива узнемиреност грађана, а посебно осетљивих група становништва као што су мала деца, стари и болесни – кажу у „Батуту”.

Деца су, због своје радознале природе и узбуђења које за њих представља пиротехника, посебно рањива група јер не могу добро да процене опасност употребе петарди и других пиротехничких средстава.

Фото: Pixabay, ilustracija

Деца и петарде не иду заједно

У „Батуту” препоручују родитељима да упознају своје дете са опасностима од употребе пиротехничких средстава. Дацу упозоравају да је куповина петарди и других пиротехничких средстава као што су ватромети забрањена малолетним особама.

- Дете не би смело да користи пиротехничка средства самостално без надзора родитеља или друге одрасле особе. Ако сазна да неко доноси у школу петарде или друга пиротехничка средства, одмах треба да обавести о томе учитеља или наставника и родитеље – апелују у „Батуту”.


У „Батуту” саветују да се пиротехничка средства увек купују у провереним овлашћеним радњама, да се чувају у оригиналним паковањима, на тамном и сувом месту, ван домашаја деце. Препоручују да се пре употребе пажљиво прочитају упутства и да их се треба придржавати.

- Користите их искључиво на отвореном, на безбедној удаљености од запаљивих материјала и материја, људи и животиња. Никада не палите више петарди у исто време, јер се тиме повећава разорна моћ петарде, што може бити опасно по живот. Никада не држите запаљену петарду у руци, јер петарда може повредити прсте. Никада не стављајте петарде у металне или стаклене посуде, као што су флаше, лименке и слично, јер крхотине стакла или метала могу оштетити очи или направити посекотине. Никада не стављајте петарде у џепове, чак и ако нису запаљене, јер може доћи до експлозије. Никада не бацајте петарде на другу особу, јер можете повредити ту особу иако то не желите. Никада не користите петарде у затвореном простору, јер може доћи до пожара. Никада не користите петарде у школском окружењу или на местима где је присутан већи број деце, јер то повећава ризик од повреда – саветују у „Батуту”.

Љ. Петровић

Фото: Pixaby

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести