Славен Балаћ, једини Новосађанин добитник Светосавске награде

НОВИ САД: Петнаестогодишњи Славен Балаћ ове године ће, после само две године проведене у Средњој музичкој школи “Исидор Бајић”, матурирати на Одсеку за кларинет и школовање наставити највероватније у Канади.
slaven balac
Фото: Dnevnik.rs

Вансеријски таленат, али и самопрегоран рад омогућили су му да средњу школу похађа убрзано и за једну школску годину заврши две.

Славен је екстремно добар извођач, који пред наступе нема трему, него осећа одговорност и једва чека да наступи, што ни код телентоване деце није чест случај, каже Славенов наставник кларинета Ђура Пете.

Како додаје, његов посебан квалитет је и што поседује дозу текозване музичке дрскости, не устручава се да проба нешто ново, да експериментише и он га с радошћу пушта да креира.

Поред тога, његово школовање тече кроз савршену сарадњу ученика, школе и родитеља, што је такође веома важно за напредовање у каријери, а она која је пред њим сигурно ће бити изузетна, наводи Пете.

С кларинетом се овај Новосађанин дружи од седме године, а о успешности тог дружења, поред Светосавске награде Министарства просвете за прошлу годину, говоре и многобројне награде на такмичењима у земљи и иностранству које ниже од почетка дружења с кларинетом пре седам година. Стручне жирије Славен је одушевљавао како у Пожаревцу, Београду, Суботици, Зајечару, Лазаревцу, Земуну, Новом Саду, тако и у Француској, Италији, Македонији, Чешкој Републици, Русији, Белорусији, Румунији и Словенији.

После средње школе планирам да студије наставим на Универзитету “Мек Гил” у Монтреалу у Канади, где сам 2015. био на семинару и позвали су ме да дођем када матурирам, те сам сада аплицирао и у априлу чекам резултате, каже Славен Балаћ. Разматра, додаје, и могућност да оде на студије у Немачку, јер су и тамо веома добри услови за студије кларинета.

А после основних студија, волео бих да докторирам и да се упоредо бавим и педагошким радом на неком од престижних светких универзитета, али и да будем солиста и наступам с познатим камерним саставима и оркестрима и публици се представим најбоље што могу, указује Валаћ.


Бројна признања

Да је Славенове и људске и уметничке квалитете препознала и друштвена заједница доказ је и то што је од Покрајинског секретаријата за спорт и омладину Војводине награђен новцем за куповину новог кларинета, а од Покрајинске владе добио је похвале за 2017. и 2018, када је добио и Видовданску награду Новог Сада.

Светосавска награда Славену је круна великог труда и рада и због тога што је у конкуренцији чак 230 појединаца и институција, међу 27 награђених, он једини Новосађанин.


Слободног времена, каже Славен, има мало и користи га за дружење с породицом и пријатељима,а понекад заигра и фудбал. Као једини учесник из Србије и најмлађи полазник, успешно је завршио семинар кларинета у Подсреди у Словенији код професора Андреја Зупана, који му је додељен као специјална награда на такмичењу „Емона“ у Љубљани 2013. Усавршавао се у Црној Гори, Канади, Немачкој и Румунији, а као солиста наступао испред гудачког оркестра своје школе и дувачког оркестра „Морахалом” из Мађарске. Стални је члан и солиста Филхармоније младих “Борислав Пашћан”. Славен је до сада имао и дванаест солистичих концерата у нашој земљи, али и у Мађарској и Републици Српској и преко 200 јавних наступа у Србији, Словенији, Црној Гори, БиХ, Македонији, Француској, Чешкој Републици, Италији, Мађарској, Румунији, Русији, Белорусији и Канади.

Овај средњошколац с годинама основца, није само талентован, него и хуман, што је доказао и учешћем на хуманитарним концертима за децу Украјине и Сирије у Канади и у Новом Саду на концерту „Подржимо хуманост, одржимо традицију“ и оном посвећеном лечењу оболелог суграђанина Горана Сремчића. Од 2017. Славен је и најмлађи члан Удружења музичких уметника и Интернационалне асоцијације за музичку едукацију „ИСМЕ“из Аустралије.

Д. Девечерски

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести