СОС: Деца која изађу из система социјалне заштите несамостална

БЕОГРАД: Велики број младих који изађу из система социјалних установа осећа се упласено, не знају како да нађу посао и мисле да могу да се ослоне само на себе, али су несамостални показали су резултати истраживања "Вршњачког истраживања о напуштању алтернативног старања" које је организовала организација СОС Дечја села Србија.
d
Фото: Tanjug/ S. Radovanović, ilustracija

Трећина младих је сазнала да излази из система социјалне бриге само недељу дана раније, показују резултати који су данас представљени поводом предстојећег Светског дана деце и дечјих права.

Јелена Танасијевић из организације, представила је резултате истраживања по којима се 45 одсто деце осећа "уплашено и анксиозно" поводом изласка из система што, како је рекла, показује неспремност ове деце да буду самостална.

Чак 36 одсто деце која су испитивана нема информације о томе како да се брине о свом здрављу а 36 одсто не зна како да нађе посао.

Резултати су такође показали да трећина деце има позитиван став да би волели да имају своју породицу у будућности али је само 20 одсто навело да је стекло потребне вештине за осамостаљивање.

Милка Миловановић Милић, Државна секретарка Министарства за бригу о породици и демографију рекла је да су деца и млади будућност наше земље и да не сме постојати компромис око питања подршке и непрестаног унапређивања свих области које су потребне у пружању и остваривању свих права младих.

Србија показује пуну посвећеност у циљу да се положај деце унапреди и у континуитету предузима бројне мере, пре свега у сузбијању дискриминације, спречавању злостављања и занемаривања као и заштити њихове безбедности, рекла је секретарка.

Додала је да је Влада Србије 2020. године основала и основно Министарство за бригу о породици и демографију стратешког карактера као одговор на изразите демографске промене са којима се Србија сусреће.

Министарство је иницирало измену правилника о хранитељству и општем протоколу за заштиту од злостављања, и занемаривања деце и донео инструкцију за прузање социјалне заштите услуга тој деци, рекла је она, и додала да је формирана радна група која ће до краја месеца почети с радом.

Упркос тежњама да се свој деци омогући природно окружење у којем би требало да се на најбољи начин остварује право сваког детета, нека деца нажалост немају среће да одрастају на такав начин, истакао је Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Мирко Јанић.

Посебна брига је о младима који се осамостаљују односно напуштају алтернативну бригу. За успешан прелазак из уставне социјалне заштите или хранитељских породица у самосталност, младима је неопходна подршка да нађу посао и да се самостално старају о свом здрављу, рекао је Јанић.

Истакао је да током планирања заштите за ову посебно рањиву групу младих, надлежни треба да имају на уму чињеницу да ови млади који напуштају установе нису хомогена група у смислу претходних животнох искустава и услова у којима су одрасли.

Јанић је поручио да је достизање будућности какву желимо могуће само с једнаким могућностима за све и са сталним повећањем могућности за осамостаљивање младих.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести