Споменик Стефану Немањи званично предат Београду

БЕОГРАД: Споменик Стефану Немањи данас је званично предат граду Београду, потписивањем Записника о примопредаји у Старом двору.
с
Фото: Youtube Printscreen

Реч је о споменику који је дело руског вајара Александра Рукавишњикова, а како је најављено, свечано ће бити откривен 27. јануара следеће године на Савском тргу, чија је иначе реконструкција у току.

Записник о примопредаји споменика потписали су представник аутора вајара Рукавишњикова у Србији Олег Лашкарев, представник аутора вајара за уметност у свету Алан Казијев, а у име Града Београда то су учинили заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, градски секретар за културу Иван Карл и заменик градоначелника Горан Весић који је истакао да је данас велики дан за Београд и Србију јер је наш народ постао власник споменика Стефану Немањи, који чекамо осам векова.

Записник је потписан у присуству министра спољних послова и члана Одбора за подизање споменика Стефану Немањи Николе Селаковића и амбасадора Русије у Србији Александра Боцан Харченка.

Селаковић је рекао да један народ, између осталог, великим чини и његова култура сећања.

"Велике народе великим чини и континуитет у ономе што је добро и важно, у ономе што их чини нацијом. Много је народа, али је мало нација, а нација је заједница не само нас који данас живимо овде, већ заједница нас са онима који су овде живели пре нас и нашим потомцима који ће овде тек живети", рекао је Селаковић.

Навео је да је српски народ нацијом учинило неколико важних историјских личности, а једна од њих је и велики жупан Стефан Немања.

Селаковић је рекао да је невероватно да Србија и српски народ вековима нису подигли споменик Стефану Немањи и да је вероватно један од разлога за то што је сам Стефан Немања, током и након свога живота, оставио самоме себи толико споменика које дан данас нико не може да надмаши.

Навео је да нико није успео да направи нову Студеницу, нови Хиландар, нити све оно што су учинили Стефан Немања и његови потомци који су, додао је, наш народ и државу уписали у мапу историје и сећања читавог света.

"Чекао се тренутак када ће се многе коцкице сложити, када ће се много тога довести у стање и менталне, и физичке, и финанасијске, и културне зрелости да наш народ сачини достојан споменик великом жупану Стефану Немањи који је пре свега идеја - идеја да када сте уједињени и имате јасан циљ и визију нема тога што не можете да урадите", истакао је Селаковић.

Изразио је задовољство што данас у руке града Београда и нашег народа прелази ово, како је истакао, изузетно и потпуно оргинално решење не споменика већ спомен-комплекса.

Заменик градоначелника Горан Весић је рекао да је данас наш народ постао власник споменика Стефану Немањи који, додао је, чекамо осам векова.

"Осам векова је требало да Србија подигне споменик Стефану Немањи док се председник Србије Александрар Вучић, као први српски лидер, није сетио и предложио да Стефан Немања добије споменик у Београду", рекао је Весић.

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко је рекао да је завршен велики посао и да је данас веома важан дан.

"Ово је наш заједнички посао који је на неки начин круна онога што смо током ове године, без обзира на познате потешкоће, успели да направимо", рекао је Боцан Харченко и додао да је споменик Стефану Немањи духовни и културни пројекат.

Олег Лашкарев је у име вајара Александра Рукавишњикова поздравио присутне.

"Рукавишњиков је познат вајар у Русији и свету, али ипак ни он нема често прилику да обави овакав посао и за њега је то велика част. За њега је од посебног значаја и чињеница да ће овај споменик стајати у братској и нама блиској Србији, односно у њеном главном граду", рекао је Лашкарев.

Иницијативу да се у Београду подигне споменик Стефану Немањи покренуо је председник Србије Александар Вучић.

 

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести