Србија активна у борби за смањење климатских промена

БЕОГРАД: Србија је прва у региону и међу првим земљама у свету дефинисала планове и циљеве за смањење климатских промена и ублажавање њених последица, изјавио је данас министар заштите животне средине Горан Триван.
klima, klimatske promene pixabay
Фото: pixabay.com

Поводом почетака реализација пројекта "Припрема извештаја према оквирној Конвенцији о промени климе", Триван је рекао да је циљ Србије да се до 2030. смањи емисија гасова са ефектом стаклене баште за 9,8 одсто у односу на 1990. године и да ће то сигурно достићи.

Како је саопштило Министарство, Триван је казао да држава, поред осталих мера, има намеру да пошумљавањем поспеши тај процес, као и активностима које ће бити реализоване у оквиру актуелних пројеката.

"Како би досегли постављене циљеве, Србија би требало да усвоји Закон о климатским променама који је припремљен и прошао јавну расправу", рекао је Триван.

Према његовим речима, биће то најважнији закон, који ће приморати све секторске политике да "своја чињења прилагоде смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште" и омогућити да се скрати период решавања тих проблема.

Заменица сталне представнице УНПД Стелиана Недера истакла је да је претходни национални извештај показао да у Србији климатске промене имају велики утицај, нарочито у области пољопривреде, водопривреде и шумарства, те да се Србија налази у региону нарочито осетљивом на климатске промене.

Национални директор пројекта Андреј Бојић истакао је да се у Србији непрекидно повећава емисија гасова стаклене баште, као и да ће у нареденим годинама питање ограничења емисије гасова са ефектом стаклене баште и предузимање других мера за ублажавање и смањење последица климатских промена бити једно од приоритних.

Четворогодишњи пројекат "Припрема извештаја према оквирној Конвенцији о промени климе" спроводи Министарство заштите животне средине уз подршку УНДП и финансијску помоћ Глобалног фонда за животну средину.

 

EUR/RSD 117.7502
Најновије вести