Српска деца из региона посетила Покрајинску владу

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић био је данас домаћин малишанима из Словеније, Хрватске и Мађарске, учесницима трећег летњег Кампа за српску децу из региона, који организује Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, уз подршку посланице у Народној скупштини Републике Србије Сање Лакић.
с
Фото: Покрајинска влада

Тридесет шесторо девојчица и дечака, узраста од 10 до 14 година, имаће прилику да се током четвородневне посете Србији упознају са својом историјом, језиком и културом, и да обиђу споменике културе, музеје и туристичке атракције наше земље.

Пожелевши им добродошлицу у Србију и српску Војводину, председник Мировић је казао да ће они током посете нашој земљи имати прилику да виде све оно што не могу у државама из којих долазе – традицију народа којем припадају и српске великане у култури, уметности и образовању.

„Имаћете прилику да чујете и видите одакле су великани наше српске историје, одакле су полазили и докле су стизали у својој мисији ширења нашег језика, писма, културе. Управо по томе је Војводина као део Србије позната“, казао је Мировић и подсетио на то да су међу тим знаменитим људима који су стварали или су рођени на подручју Покрајине, између осталих, српски просветитељ Доситеј Обрадовић, песник и сликар Ђура Јакшић.

Председник је малишане из региона упознао и са радом Покрајинске владе, чији су данас били гости, као и са карактеристикама Покрајине Војводине, која је, како је навео, позната по томе што у њој складно живе бројне нације.

„Верујем да ћете, упознајући овај крај, стећи успомене које ћете читав живот носити у срцу“,  рекао је Мировић и поручио младим гостима из региона да је најважније да избегавају тешка времена у будућности, да уче, да стичу нова знања, да граде мир и пријатељство са вршњацима у земљама и местима из којих долазе.

Фото: Покрајинска влада

Током боравка у Србији, од 10. до 14. јула, српска деца из региона посетиће Сремске Карловце, манастире на Фрушкој гори, Нови Сад и Београд.

Пријему су присуствовали директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило и народна посланица Сања Лакић.

EUR/RSD 117.3108
Најновије вести