Српска научница у финалу европске награде за проналазаче

МИНХЕН: Српско америчка научница Гордана Вуњак-Новаковић изабрана је за финалисткињу Европске награде за проналазаче - за иновативни допринос у биомедицини, који између осталог отвара врата регенеративној медицини, објавио је данас у Минхену Европски завод за патенте.
naucnica
Фото: Промо

Вуњак Новаковић кандидована је у категорији "Животно дело", а за ту престижну награду, како је наведено на сајту ЕПО, "боре се" још два немачка научника.

Добитници ће бити познати 17. јуна.

Рад професорке Универзитета Колумбија, чланице САНУ и прве Српкиње и жене која је постала члан Националне академије инжењерства САД, решио је комплексне проблеме у вези са заменом оштећеног ткива, наводи се у саопштењу.

Тренутно истражује и да ли би њихова технологија могла да опорави плућа оштећена услед ковид-19, и тестира нови третман заснован на инхалационој терапији, где активну компоненту лека представља молекул који излучују матичне ћелије.

Са својим тимом научника направила је срчани мишић од матичних ћелија који ради као срчани мишић одраслог човека, што представља праву револуцију у медицини.

Вуњак-Новаковић (73) цитирана је више од 53.400 пута, а покренула је проналажење алтернативног приступа у лабораторијском узгајању ћелија што је довело до револуционарног постигнућа у култивацији ткива за примену у регенеративној медицини.

Председник Србије Александар Вучић одликова је Вуњак-Новаковић 2020. године Орденом Карађорђеве звезде другог степена за нарочите заслуге у представљању Србије и изузетне резултате у области медицинских наука и биомедицинског инжењерства.

Угледна научница је и креативни амбасадор Србије у оквиру Савета за креативне индустрије при Кабинету председнице Владе Србије Ане Брнабић.

"Гордана Вуњак-Новаковић дала је огроман допринос инжењерству ткива, једном од најперспективнијих начина за продужење људског века и побољшање квалитета живота“, рекао је председник тог завода Антонио Кампинос саопштавајући имена финалиста.

Он је навео и да њена научна иновација, начин размишљања и проналасци нуде могућност безбедније рехабилитационе медицине код мишићно-коштаних, срчаних и плућних стања, отварајући врата новом добу регенеративне медицине.

Две деценије бави се истраживањима и применом биореактора који омогућавају да се хумана ткива гаје у лабораторији.

Рад Вуњак-Новаковић фокусиран је на инжењерство људских ткива за регенеративну медицину, изучавање матичних ћелија и моделовање болести, наводи се у саопштењу Европског завода за патенте.

Српска научница из Њујорка: Финале је огромна част

Српско-америчка научница Гордана Вуњак-Новаковић изјавила је данас да јој је огромна част што је ушла у финале за награду Европске агеције за проналазаче, и то због новог приступа који омогућава да се пацијентима регенеришу кости, срце и плућа.

"Награда је за животно дело, и номинована сам за нови приступ инжењерству хуманих ткива који омогућава да регенерисемо кости, срце и плућа користећи матичне челије пацијента", рекла је Вуњак-Новаковићева за Танјуг.

Додала је да јој је невероватно драго што је у конкуренцији за ту престижну награду као српско-америцки науцник и иноватор.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести