Српски културни центар красиће Морахалом

Морахалом, градић у Жупанији Чонград, постао је популаран и међу туристима у Србији, посебно Војвођанима, који често тамо одлазе викендом или на једнодневни излет.

Реч је о насељу које се налази близу Сегедина и границе са нашом земљом и које се истиче богатом бањском, однсно здравствено-рекреативном понудом. Наиме, бању "Света Ержебет" чини комплекс са 21 базеном, саунама, тобоганима, дечјим купалиштем... Статистике говоре да лековите термалне воде Ержебет и Арпад годишње привуку око пола милиона туриста у овај градић, а од тога чак 40 одсто стиже из Србије. Стога не чуди што су обе стране, Мађарска и Србија решиле да заједнички конкуришу код фондова Европске уније за прекограничну сарадњу, како би додатно развиле туристичку понуду.

Недавно је српским новинарима у Морахалому градоначелник овог бањског градића Золтан Ногради рекао да је циљ сарадње, кроз ИПА пројекат, израда свеобухватне културне стратегије, изградња два туристичка културна центра, односно изградња Српског културног центра у Морахалому и Мађарског културног центра на Палићу. Део тог пројекта је и јачање сарадње са Новим Садом, као европском престоницом културе у 2021. години и спровођење активности у којима би Нови Сад био више заступљен у мађарском пограничном културном и туристичком животу.

- Подсећам да сарадња нашег града и Суботице прати сарадњу влада две земље и из године у годину је све боља и успешнија, што се може видети и по броју туриста који се повећава - нагласио је Золтан Ногради. - Желимо да изградимо Српски културни центар, у чијем склопу би била и православна капела, како би се туристи из Србије осећали као код своје куће, да ту постоји кутак у ком ће се налазити део њихове културе, уметности, духовности.

Желимо да у том центру излажу уметници из Београда, Новог  Сада, Суботице... да се ту одржавају књижевне вечери, изложбе, концерти, дружења... План је да се изгради једна велика дворана за 400 особа, просторије за националну гастрономију и капела, у којој би верници могли да се помоле, запале свеће. Ми као домаћини, сматрамо да је српска култура јако добар бренд, који зајдно са нашим бањским капацитетма може да се прода као добар туристички пакет.

О финансирању овог пројекта, који је процењен на око 3,9 милиона евра, одлучиваће се у фебруару наредне године, а ако све буде одобрено, средином 2017. би почела и реализација. Наиме, документацијом је предвиђено да све буде готово у року од 36 месеци.
- Ми смо најближе вашој граници, спремни смо да дочекамо српске туристе и обезбедимо им све што им је неопходно за одмор, купање, велнес, масаже... каже Ногради.

- Овде се сви труде да што више науче српски језик, да помогну туристима, а сама бања је прилагођена да ради и када су празници у Србији и када људи пожеле да дођу на мини одмор и у нашу бању. Стога је и отворен један погранични прелаз код Ашотхалома, само за путничка возила, јер је најближи Морахалому. Наша туристичка организација је стално присутна на сајмовима у вашој земљи, како би што боље представила нашу понуду. 

Градоначелник Суботице Богдан Лабан је истакао да су и Морахалом и Суботица туристичке дестинације које су изузетно значајне и за једну и за другу државу.
- Заједничким наступом можемо да продужимо боравак туриста у овом делу, јер се они и код нас и у Морахалому задржавају дан или два. Уколико би им понудили тај погранични пакет, сигурно би се задржавали дуже, ту пре свега мислим да можемо да доведемо велики број туриста из земаља источне и западне Европе, а јављају нам се и туристи са Далеког истока - рекао је у Морахалому Бодан Лабан. 

Александра Брзак
 

У понуди и резерват бивола, позориште с коњима...

У Туристичкој организацији Морахалома сазнајемо да
се труде да гости време не проведе само у бањи, већ да организују и неке програме који су у близини градића, где постоје резерват бивола, позориште са коњима, парк минијатура… Током лета возић и фијакери превозе госте  да обиђу околину, а од ове године организују програм "Лето у Морахалму" током којег се сваког викенда организују различите манифестације, приредбе, концерти...

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести