Српски лак, пар задатака задало мало муке осмацима

БЕОГРАД: Пробни завршни тест из српског, односно матерњег језика био је лак, а само је последњих неколико задатака захтевало мало више знања, утисак је Софије Бјелић, ученице осмог разреда београдске Основне школе "Јосиф Панчић" , која је данас са својим вршњацима полагала српски, па комбиновани тест, у оквиру пробе "мале матуре".
matura
Фото: TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

"Мислим да ће већина нас добро урадити тест", оптимистична је Софија.

Каже и да је јучерашњи дан, када су осмаци решавали математичке задатке, протекао доста добро, а већина задатака била лака.

"На овом тесту смо показали сами себи колико знамо и колико смо научили за последње четири године", рекла је Софија, која се углавном самостално припремала за пробни испит, уз збирке и оно што су од наставника добили као припрему.

Испред школе, међу осмацима се могло чути да су им мало проблема задали и падежи, јер нису могли да се усагласе да ли је одговор на једно питање - номинатив или акузатив.

Осмолетку на Бановом брду данас је обишао министар просвете Бранко Ружић који је истакао да управо пробни завршни тест даје оријентир наставницима и ђацима, али и Министарству и Заводу за вредновање квалитета образовања омогућава да стекну слику да ли је за завршни тест, 23, 24. и 25. јуна, потребно нешто нијансирати или ревидирати.

"Али, у сваком случају олакшати деци, јер се налазимо у ванредним околностима и исказујемо пуно разумевање и за родитеље и за децу", рекао је Ружић.

Он је додао да од данашњег пробног теста до краја јуна има довољно времена да се одређене исправке ураде, и у погледу оцене стеченог знања самих ђака.

Пробни тест данас је полагало 68.000 осмака, јутрос у 9.00 српски, односно матерњи језик, а у 11.30 и комбиновани тест, уз стриктно поштовање епидемиолошких мера.

У школи "Јосиф Панчић" у учионици је по девет или десет ученика, 160 осмака полаже тест.

"Све тече у складу са процедуром и поштовањем мера", рекао је Ружић.

Он је додао да је важно да се ђаци спреме да покажу што бољи ниво знања и да у складу са својим жељама у јуну упишу жељену средњу школу.

Захвалио је наставницима и ђацима на одговорном понашању ове године, додајући да је образовни систем показао да је врло резистентан према трансмисији корона вируса, захваљујући поштовању свих мера.

Директор ОШ "Јосиф Панчић" Милан Бајић рекао је да је проба матуре прошла уобичајено и да нема проблема.

Поручио је родитељима да деца у јуну, на "правом" испиту, треба да буду опуштена, без стреса.

"Тест траје два сата, треба да буду сконцентрисани, све може да се уради за то време. Препорука је да се тест ради обичном, графитном оловком, да би се све проверило, има времена да се подебља хемијском, треба искористити све време", саветује Бајић.

Он је додао да ће припреме за осмаке бити организоване као и прошле године, када је то функционисало.

"Још увек смо у тешкој епидемиолошкој ситуацији, али уз поштовање најобичнијих мера, које не руше ничије достојанство, а то су маска и дистанца, може све да се организује", рекао је Бајић.

EUR/RSD 117.5673
Најновије вести