Српски проналазачи 3. на свету у такмичењу корона иновација

БЕОГРАД: На светском такмичењу Удружења проналазача Корона иновације, научници из Србије, у конкуренцији 35 земаља и више од 200 патената, освојила су треће место.
izumi/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Вођа тима је професор Владимир Павловић са Пољопривредног факултета у Земуну, који већ десет година ради и у НАСИ, преноси РТС.

Наши научници су патентирали развој антивирусних и антимикробних материјала у превенцији ширења коронавируса у вентилационим уређајима.

Материјал, односно честице титан-диоксида, апатита и екстрата биљака са наших подручја наноси се на филтере у вентилационим уређајима.

На тај начин знатно се смањује активност вируса.

"То су врсте композита прашкастог карактера који се наносе на одређену површину која тим дејством постаје антимикробна и антивирусна", објашњава проф. др Владимир Павловић који већ десет година ради и у Наси на развоју паметних материјала који се као сензори могу користити у заштити човековог окружења.

Та врста материјала могла би да се користи и на површима које нису део вентилационих система, истиче Павловић.

Према његовим речима, истраживања показују да титан-диоксид даје својство стаклу да се самоочисти.

Прво место на светском такмичењу припало је Либану за одржива санитарна решење за воду и окружење, а друго је припало екипи Марока за маске које повећавају имуни одговор на вирусе.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести