Српски стручњаци на конференцији о свемирском праву у Москви

БЕОГРАД:  На првој међународној конференцији о свемирском праву и политици, која је одржана у Москви, српску иницијативу за чланство у Комитет УН за мировно коришћење свемира поздравило је много учесника и стручњака из те области.
Svemir, Zemlja  Foto pixabay.com
Фото: pixabay.com

То је за Танјуг изјавила један од оснивача фонације "Српски залог за свемир" Ања Накарада Печујлић, која је представљала Србију на конференцији и била говорник на панелу о "Тренутним правним оквирима за смањивање и решавање свемирског отпада".

Каже да је њена порука била да државе морају поштовати међународно право о коришћењу свемира и истакла значај међународне сарадње нарочито у оквиру Комитета о мирољубивом коришћењу свемира.

Подсетила је да Србија још увек није чланица тог Комитета, али да су на овогодишњој конференцији многи стручњаци поздравили српску иницијативу за чланство.Истиче да је управо један од главних циљева њене Фондације чланство наше земље у том Комитету.

Печујлић наводи да су разлози настанка Фондације - да понуди јавном и приватном сектору процену индустријских капацитета у Србији за допринос у истраживању свемира, пружи анализу бенефита које доноси укључивање државе у свемирске активности, подржи ширење заинтересованих актера у домен свемирске индустрије, помогне размену информација и знања између државе и привреде.

Конференцију "Свемирско право и политика" организовале су Канцеларција УН за свемирске послове, Русија и Руска свемирска агенција у Москви од 11. до 13. септембра.

Конференција је окупила стручњаке из те области из целог света, као и представнике владе Америке, Русије, Кине, Бразила, Уједињених Арапских Емирата, Европске уније и представнике приватног сектора.Присуствовало је више од 150 људи, а Канцеларија УН за свемирске послове као представнике из Србије позвала је осниваче фондације "Српски залог за свемир" Марка Пајовића и Печујлић. 

Осим Печујлић на панелу о свемирском отпаду говорили су професор на Сапиенза универзитету у Риму Серђо Маркизио, професорка на Кеио универзитету у Токију Сетсуко Аоки, директор правног одељења у свемирској агенцији УАЕ Насер Ал Рашеди и правни саветник из Европске Свемирске Агенције Александер Соусек.

EUR/RSD 117.9693
Најновије вести