Шта жене желе - па једнакост

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић је изјавила на регионалној конференције о родној равноправност под називом "Шта жене желе" да је одговор на то питање једноставан, а то је једнакост.

Михајловић је, на отварању конференције Про-фемина 2016. у организацији часописа Лепота и здравље, рекла да мушкарци не треба да се увреде, али да је једна паметна  жена рекла да ћемо имати родну равноправност када у једној просторији буде исти број неспособних жена колико и неспособних мушкараца.

"На једноставно питање - шта жене желе, одговор је да желе једнаке услове за развој, образовање, запошљавање и напредак у каријери, као и услове који ће помоћи да се боримо против породичног и партнерског насиља. Желе да допринесу својој земљи", нагласила је она.

Михајловић, која је председница владиног Координационог тела за родну равноправност, казала је да држава, такође, улаже напоре да како би жене имале више простора да се појављују у друштвеном и политичком животу.

"Девојчице много раније постану свесне шта је то родна равноправност, не кажем да је дечацима лако јер они пре 18. године почињу да се затварају и да не показују своје емоције да не би били као девојчице. Са своје стране, девојчице тада престају да се баве спортом да не би биле  као дечаци и како год окренемо свима нам је потребна родна равноправност", навела је Михајловић.

Она је казала до родне равноправности жене могу да дођу само заједно са мушкарцима.

Михајловић је истакла да с једнаки услови загарантовани Уставом упозоривши да жене у Србији, на пример, имају за 30 одсто мању плату за исти посао него мушкарци.

Она је напоменула да је родна равноправност присутна скоро свуда у свету, а не само у Србији.

"Питање родне равноправност треба да буде изнад сваке политике у било којој држави, па и код нас", поручила је Михајловић.

Уредница часописа Лепота и здравље, који слави 15. рођендан, Лидија Ћулибрк упознала је учеснике конференције за историјатом тог часописа.

Весна Савић Ђукић из УНИЦЕФ-а у Београду је исткла да је улога жена веома важна у раду те организације и позвала их да се прикључе хуманитарном раду.

Она је напоменула да само у 2015. УНИЦЕФ био ангажован у 300 кризних ситуација у свету.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.5741
Најновије вести