Ставићемо и КД врата на школе ако ће родитељима бити лакше

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће присуством полицајаца у школи бити смањено вршњачко насиље до 80 одсто, да ће тиме бити заштићени и наставници од бахате деце и њихових родитеља, а да је спреман и да размотри идеју о увођењу контрадиверзионих врата у школе.
vucic1
Фото: Танјуг (видео)

Гостујући на ТВ Хепи, Вучић је рекао да је спреман да саслуша сваку добру идеју, да је Србији хитно потребно решење проблема насиља, али да оно мора да буде дугорочно.

"Увођењем полицајаца у школе добијамо заштиту деце од вршњачког насиља што је страшно важно, умањићемо га и до 80 одсто, али и наставници добијају заштиту од бахате деце, али и бахатих родитеља. Ви имате неких школа у којима не смете да дате јединице. Сетите се случаја оног малог Алексића, наставница није смела да му да јединицу", рекао је Вучић.

Додао је да није мало таквих случајева у Србији, а да се то посебно дешава у ситуацијама када су родитељи имућнији, јер су они увек бахатији него деца сиромашних и родитеља средње класе.

"Добиће и КД врата, ако родитељи мисле да то треба. Ако се родитељи буду осећали сигурније, наше је да слушам родитеље. Макар то не било најбоље решење, ако ћемо тиме да их умиримо и да се осећају сигурнији. Мали је то новац, имајући у виду да то значи мир, миран сан, миран одлазак на посао и потпуна посвећеност послу док ти је дете у школи", поручио је Вучић.

Додао је да су спремни сваког да саслушају.

"Мислим да је много већи проблем оно што нас чека у будућности, због онога што нас чека на друштвеним мрежама. Неке земље попут Немачке и Француске почеле су то да решавају, али опрезније. У неким земљама су драконске казне за говор мржње. Мораћемо нешто да урадимо да заштитимо нашу децу", рекао је Вучић.

Након приказивања видеа са друштвених мрежа, који је наводно инспирисао К.К. да изврши масовно убиство у ОШ "Владислав Рибникар" Вучић је рекао да је тешко је пронаћи узрочну везу, али да је К.К. то гледао и био пратилац.

"Како да регулишемо овакве садржаје? Ови момци зарађују од тога, имају много прегледа. Никоме не доноси новац да нам објасне радове српских импресиониста. Ја сам говорио као отац, деца гледају и прате друштвене мреже, играју чудне игрице, прате овакве садржаја. Морамо да пронађемо решење, али никада нећу пристати на цензуру. Све је насиље и Скарфејс, Ал Паћина, и Силвестер Сталоне, то доноси новац. Када год пуштате филмове из рата, сви једва чекају да неко постане херој у рату. Је ли то добро или лоше", запитао је Вучић.

Затим је испричао да су полицајке отишле код девојчице која је за масовно убиство написала: "Браво Коста, ти ћеш једног дана да изађеш, а они не" и истакао да је трагично колико је прегледа имала њена објава и то што је рекла да је то урадила ради прегледа.

"И то онда оде у бесмисао и не не знате како да реагујете, нема емпатије, просто није јасно шта да урадите. Спреман сам да саслушам све праве савете. Морамо да то урадимо брзо и дугорочно", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести