Стевановић: Мера забране путовања последња ће бити укинута

Горан Стевановић рекао да путовања између држава и континената представљају ризик, те је изнео очекивање да ће те мере бити последње које ће држава "попустити"
Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu  dr Goran Stevanović Foto: RTS/prinskrin
Фото: Директор Клинике за инфективне и тропске болести у Београду др Горан Стевановић Фото: РТС/принскрин

БЕОГРАД: Начелник Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије Горан Стевановић рекао је вечерас да путовања између држава и континената представљају ризик, те је изнео очекивање да ће те мере бити последње које ће држава "попустити".

"То су мере које ће се, по мом мишљењу, међу последњима релаксирати. Ово није епидемија која ће само стати. Нешто је што ће бити стално присутно и на шта ћемо морати доста да мислимо и надаље", рекао је Стевановић у програму РТС.

Он је рекао да је ситуација на Инфективној клиници нешто боља последњих недељу дана и да ако се овакав тренд буде наставио још недељу или две, може доћи до смиривања епидемије.

"Ситуација је мирнија, клиника је попуњена са 80 одсто капацитета. Иако нам је интензивна нега готово пуна, имамо само 4 пацијента на респиратору с обзиром да смо неке пацијенте скинули са респиратора, а имамо и пацијенте који су у фази раног агресивног лечења успели да избегну вештачку вентилацију", казао је Стевановић.

Према његовим речима, вирус корона, иако непредвидљив и опасан с почетка, подсетио је на старо правило клиничара: "Најбитније је перманентно гледање болесника, и не постоје лабораторијске анализе и тестови који ће унапред предвидети ток болести".

Поводом примене терапије крвне плазме, Стевановић напомиње да су искуства са њом још врло ограничена у целом свету "зато што је доступна мала количина".

"Шира примена следи када будемо имали веће количине плазме. Ако су неке особе здраве и излечене од цовид-19 и ако испуне врло строге критеријуме, требало би да буду добровољни даваоци", навео је он.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести