Штрајком упозорења просветни радници скрећу пажњу на проблеме

У 750 школа у Србији око 30.000 чланова Уније синдиката просветних радника Србије одржало је јуче од 12 до 13 часова штрајк упозорења под називом “Стоп насиљу” и уз мото “вратимо достојанство професији”.
skola ucionica pixabay
Фото: pixabay.com

Говорећи о захтевима овог цеховског удружења, на конференцији за новинаре, испред Владе Србије, председница УСПРС Јасна Јанковић рекла је да они траже да надлежни предузму хитне мере против насиља које се из друштва прелива у школе, јер тај проблем образовне установе не могу саме да реше.

- Ауторитет наставника је деградиран и ми трпимо разне врсте агресивности , како од ђака, тако и од њихових родитеља, те смо доведени у позицију да се морамо борити, како за лично, тако и за професионално достојанство - рекао је Јоца Копчић из Сремске Митровице. - Тако је и повод за овај штрајк догађај од пре три недеље, када је у једној основној школи на територији наше општине, ученик сицем од бицикла разбио главу наставнику.

И овај пут просветни радници подсетили су и на своје незадовољство материјалним положајем и још једном затражили од власти хитно увођење платних разреда.

- С овим последњим секторским повећањем у просвети, у којој је 80 одсто запослених с високом школском спремом, однос између најниже и највише плате неће бити ни један према два - рекао је Владимир Аyић, подсетивши и на то да већ пет година запосленима у просвети нису исплаћене ни својевремено договорене годишње светосавске награде.

Јучерашње окупљање челника УСПРС испред Владе Србије било је прилика и да се укаже на проблем радника запослених на одређено време у школама, а таквих је, према њиховим подацима, безмало трећина.

Огласио се и Форум београдских гимназија, истичући да подржава све активности које воде смањењу вршњачког насиља у школама и у друштву, али да нису учествовали у штрајку дела просветара јер је, како сматрају, штрајк у просвети практично обесмишљен.


Већа сарадња родитеља и школа

Форум београдских гимназија у саопштењу додаје да ће у наредном периоду упутити позив представницима министарства просвете и других министарстава, као и свим актерима у образовно-васпитном процесу, за учествовање у трибинама и акцијама које ће афирмисати већу сарадњу родитеља и школа у циљу решавања проблема насиља што би, додају, уз измену законске регулативе могло утицати на смањење насиља.


Одлуку да не учествују у штрајку који организује Унија синдиката просветних радника Србије, наводе у саопштењу, донели су једногласно јер сматрају да је, “услед честих штрајкова, чак и када су постојали начини да се проблем превазиђе мирним путем, штрајк у просвети обесмишљен”.

У том форуму нису сагласни с мишљењем министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића да се насиље у претходном периоду није повећало. Наиме, Шарчевић је изјавио да вршњачко насиље није у порасту, него је сада видљивије, а у ФБГ кажу да се, чак и када би прихватили ту тезу, поставља питање зашто насиља нема мање. Сматрају да је обавеза и задатак сваког новог министра и његовог тима да улажу напоре у циљу смањења насиља и да, ако је оно исто као и у претходном периоду, то значи да модели и законске регулативе које су до сада примењиване нису донеле очекиване резултате због чега неопходно мењати.

Такође, сматрају и да додељивањем статуса службеног лица проблем насиља у школама не би био решен јер је, како истичу, тај проблем вишеслојан и подразумева промену свести у друштву и односа према целокупном образовном систему.

Иначе, јучерашњи штрајк упозорења одранизован је симболично баш 8. новембра, на Дан просветних радника.

Д. Д.

EUR/RSD 117.5248
Најновије вести