Студенти покренули петицију за право на супротан став

БЕОГРАД: На београдском Економском факултету данас је покренута петиција којом студенти подржавају право сваког свог колеге да слободно изнесе критичко мишљење и да због тога не сноси последице.
studenti, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Петиција је покренута у циљу подршке студенту Александру Јакшићу, који ће се сутра, због изреченог другачијег става на једном панелу, пре 20 дана, наћи пред дисциплинском комисијом", рекао је новинарима студент Филип Грујић. 

Грујић је рекао да је поступак против Јакшића покренула професорка тог факултета Даница Поповић.

"Његове речи су искривљене и пренете у другачији контекст", рекао је Грујић и додао да је Јакшићева просечна оцена на мастер студијама 10.

Јакшић је "жртва" чињенице да није присталица опозиције, проистиче из објашњења студената.

По његовим речима, он и Јакшић били су део тима за односе са домаћим и страним компанијама, учествовали су у реализацији више од 2.000 програма праксе и запошљавања студената.

"Петиција је покренута и ради заштите свих којима се импутирају речи које нису изговорили и против којих се због тога покрећу дисциплински поступци", рекао је Грујић и позвао све студенте да потпишу петицију како би допринели положају студената и могућности да млад човек, интелектуалац слободно изрази критичко мишљење.

Студенткиња Правног факултета Јелена Јоксимовић каже да студенти Правног факултета подржавају петицију колега са економије, јер су увек први када је реч о заштити Устава и члана закона који гарантује слододу мишљења и изражавајна.

"Увек смо ту, јер нико, па ни пофесор студенту не сме ускрати то право", рекла је она.

Студент проректор Универзитета у Београду Данило Потпарић казао је да нема детаље о ситуацији на Економском факултету, али да му остаје да верује у објективност те комисије, као и да су студенти пажљиво изабрали њене чланове.

Потпарић је додао да ће се као студент проректор увек борити за слободу мишљења и говора свих студената, јер је то академско право сваког појединца.

Додао је да ће и ако затреба са студентима у студентском парламенту стати у заштиту свих студената којима је то право онемогућено. 

Rada
26.03.2019 • 12:54
Kako osoba koja je omanula u ekonomskim prognozama (prof. D.Popović je nedelju dana pre Brexita napisala u članku u "Politici" da Britanci SIGURNO neće izglasati izlazak iz EU) uzima sebi za pravo da denuncira bilo koga. Neko se nije složio sa njenim znanjem pa ga tužaka-šteta što nju nije niko tužakao kako je slavno omanula sa Brexitom.
EUR/RSD 117.9120
Најновије вести