Сутра пробни из математике, у суботу српски и комбиновани

БЕОГРАД: Пробни завршни испит за ученике осмог разреда за школску 2020/2021. годину у основним школама на територији Републике Србије реализоваће се сутра и у суботу, 9. и 10. априла, саопштило је Министарство просвете.
prijemni ispit, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Ученици осмог разреда ће сутра од 13.00 часова полагати тест из математике, а у суботу, 10. априла, тест из српског, односно матерњег језика са почетком у 9.00 часова.

Комбиновани тест биће истог дана са почетком у 11.30 часова.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић каже да је све спремно за полагање пробног завршног испита.

„Пробни завршни испит треба да омогући ученицима да се упознају са процедурама испита и начином полагања. Ученици треба да раде задатке без тензије и без треме. Пробни завршни испит је провера тренутног знања, који треба да покаже колико су спремни и шта је још потребно да евентуално науче како би употпунили своје знање за завршни испит“, рекао је Ружић.

Пробни завршни испит одржаће се у школи, у групама не већим од 15 ученика, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Овај тест се не оцењује. Решавање тестова траје 120 минута.

На пробном завршном испиту ученици и запослени пролазе кроз утврђене процедуре испита - време доласка, потребан прибор, поступање и правила пре, у време и након завршеног испита, организацију простора и рада, улоге одељењског старешине, дежурних наставника, супервизора и друго.

Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања припремио је испитна питања која су достављена школама преко надлежних школских управа.

Директор Завода, Бранислав Ранђеловић рекао је да су задаци у тестовима припремљени у потпуности и у складу са важећим предметним стандардима у нашем образовном систему, као и у складу са програмима и садржајима предмета који се тестирају.

Министар Ружић у суботу ће посетити Основну школу „Јосиф Панчић“ на Бановом брду и разговарати са ученицима који полажу пробни завршни испит.

EUR/RSD 117.5850
Најновије вести