Сва документа за упис основаца набављаће школе

Мада ће се и ове године предшколци у први разред основне школе уписивати од 1. априла, припреме за овај велики посао већ су почеле.
Đaci prvaci Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Ђаци прваци Фото: Дневник.рс/архива

Наиме, до краја овог месеца локалне самоуправе евидентирају децу која су стасала за полазак у школу. И ове године биће то малишани који ће 1. септембра имати најмање шест и по, а највише седам и по година, то јест они рођени од 1. марта 2013. до 1. марта 2014. године.

Упис детета у школу обавеза је сваког родитеља или старатеља, али за сваки случај на то да до 31. маја морају уписати у школу стасало дете, подсетиће их и локалне самоуправе. Уколико неко од родитеља ову обавезу не испуни, школе (које ће од локалних самоуправа добити спискове будућих првака) о томе извештавају локалну самоуправу већ после 15. маја, а затим немарним родитељима следи прекршајна пријава, а казне за непоштовање ове родитељске дужности су од 100.000 па до милион динара.

Одлагање поласка детета у школу могуће је само уз оправдан разлог, као што је болест, што на препоруку дететовог лекара утврђује интерресорна комисија

Поред малишана стасалих за први разред, у школу се могу уписати и они млађи од шест и по година, то јест и они који ће 1. септембра имати само шест година, уколико то процени психолог. Исти је случај и код одлагања поласка детета стасалог за полазак у школу. То је могуће само уз оправдане разлоге, као што је болест детета, што на препоруку дететовог лекара, утврђује интерресорна комисија, уз прописивање мера до поласка детета у школу.

Уколико у месту има више основних школа, дете се уписујете у ону којој по месту становања територијално припада, а само уз молбу родитеља то може бити и нека друга школа, али рок за те молбе истекао је на крају јануара.

Из Владине Канцеларије за информационе технологије и електронску управу најављена је и још једна олакшица за родитеље будућих првака. Док прошле године први пут родитељи првака нису морали сами да прибављају Извод из матичне књиге рођених и Потврду о пребивалишту, ове године школе ће по службеној дужности прибавити и преостала два документа, потврду да је дете похађало обавезни припремни предшколски програм у трајању најмање четири сата у току девет месеци и Доказ о здравственом прегледу детета.

Као и ранијих година, након уписа, на који није неопходно повести дете, родитељ ће добити термин за тесирање код педагога или психолога школе, који испитују различите способности детета, како би утврдили да ли је у потпуности спремно за похађање наставе. Уколико се на испитивању установе тешкоће или изузетна надареност, школа може да утврди потребу за доношењем индивидуалног образовног плана за то дете, то јест за додатном образовном подршком.

Д. Д.

EUR/RSD 117.0759
Најновије вести