Сваки други лек на интернету фалсификат

БЕОГРАД: Према подацима Светске здравствене организације сваки други лек који се купује на интернету је фалсификат.
lekovi.jpg
Фото: freeimages.com

Продаја лекова преко интернета у Србији је законом забрањена, те онлајн продаја медукамената није у нашој земљи толико заступљена као у земљама ЕУ, САД где је дозвољена куповина преко интернета.

Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства упозорава да лекови који се купују преко интернета, путем огласа или на пијаци није контролисала Агенција за лекове те се не зна њихово дејство.

Такви лекови осим изостанка терапијског ефекта могу да имају токсичне ефекте да трајно угрозе здравље пацијената, па чак доведу и до смрти, наводи Зелић.

Подсећа да је једино легално место за набавку лекова апотека и да смо једино ту сигурни шта купујемо.

Додаје да је у појединим земљама дозвољен промет лекова преко интернета, али да то Србија није учинила јер је интернет тешко контролисати.

Интернет је место где је врло лако пласирати непроверене информације, фалсификоване лековие. Ту област је тешко исконтролисати и регулаторна тела у ЕУ и САД се доста муче с тим, нагласио је он.

Додаје да се данас фалсификују све групе лекова. Некада су то били лекови за потенцију, мршављење, анаболички стероиди, а да се данас фалсификују и антибиотици и лекови за најтежа животно угрожавајућа стања.

Људи често у ситуацијама када су очајни, када су у питању тешка имунолошка обољења, случајеви канцера посежу за алтернативним изворима лечења који се рекламирају на интернету. Ту долазимо до ситуације да се пацијентима подметне производ који је скуп, а не само да неће решити проблем њихових ближњих већ ће га и погоршати, нагласио је он.

Србија је недавно потписала Конвецију Савета Европе у борби против фалсификованих лекова.

Умрежавањем покушавамо да спречимо криминалце који глобално делују. Србија је транзитна рута. Министарство здравља, полиција, Управа царине се боре да се зауставе пеомет лекова који нису контролисани у националној контролној лабораторији, закључио је Зелић.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести