Све спремно за изградњу „Б” и „Ц” ламела Клиничког центра Војводине

Војвођанске болнице ће у 2017. добити нову опрему, савремене апарате, биће обновљен и реконструисан простор у многим установама. Један велики и озбиљан пројекат Покрајинске владе

се ближи крају, а то је набавка три ангио-сале за болнице у Суботици, Сомбору и Зрењанину. Покрајински секретар за здравство доцент др Зоран Гојковић каже како се с техничке стране пројекат ближи крају и да би јавна набавка требало да буде завршена крајем 2016, а да истовремено почињу припреме у регионалним болницама за њихову поставку.

- Припрема се простор у којем ће бити ангио-сале, а већ четири месеца траје континуирана едукација тимова из три болнице у Институту за кардиоваскуларне болести Војводине у Сремској Каменици, и то не само лекара, него и медицинских сестара и радиолошких техничар. Очекујемо да ће све три болнице на годишњем нивоу начинити око 1.000 кардиолошких процедура. На тај начин ће се значајно растеретити Институт за КВБ – најављује секретар Гојковић за „Дневник“.
 
- Време је један од кључних фактора код исхемијске болести срца и колико ће то бити социо-економско побољшање за грађане Војводине. Очекујемо да ће сале бити у функцији на пролеће. Од завршетка јавне набавке за сада нема никаквих проблема, а у року од 90 дана, од дана потписивања уговора, ангио-сале морају да буду оспособљене. Важно је то што смо током целог поступка, активно и упоредо с набавком опреме, радили и на едукацији кадрова и на финансијско-економском аспекту, како се не би догодило, оно што се у прошлости стално дешавало, да имамо скупу опрему коју нема ко да користи – нагласио је др Гојковић и додао да ће три ангио-сале коштати 150 милиона динара.
 
Други велики пројекат који Покрајински секретаријат за здравство преноси у 2017, а на којем се радило у претходних пола године, је почетак изградње ламела „Б“ и „Ц“ у Клиничком центру Војводине. Како наводи Гојковић, после десет година покушаја да тај пројекат заживи, у претходних шест месеци Покрајинска влада у сарадњи с Владом Републике Србије и свим њеним министарствима успела је да комплетира сву техничку документацију, да заврши у потпуности пројектну документацију, придобије грађевинску дозволу, и у сарадњи са Градом Новим Садом реши све комуналне и урбанистичко-техничке таксе, припреми тендерску документацију и упути је на разматрање Европској инвестиционој банци која је за ове радове наменила 35 милиона евра.
 
- Након изградње „Б“ и „Ц“ ламеле, а процењује се да ће бити завршене за око три године, имаћемо 33.000 квадратних метара, скоро 400 кревета, најмање 16 операционих сала, комплетан дијагностички центар. То значи да ће у „Б“ и „Ц“ ламелама бити срж Клиничког центра Војводине, односно комплетна хирургија, заједно с Лабораторијом, Радиологијом, Нуклеарном медицином, чиме ће КЦВ постати једна од најважнијих здравствених установа у региону – оценио је Гојковић.
Љубица Петровић
 

Опширније прочитајте у нашем штампаном празничном троброју...

 
EUR/RSD 117.5878
Најновије вести