Све већем броју деце потребна хранитељска породица

Из године у годину број деце која су у систему социјалне заштите расте, те је тренутно 1.094 малишана који су кров над главом добили у некој од 753 хранитељских породица, подаци су који су представљени на округлом столу у организацији Центра за породични смештај и усвојење Нови Сад (ЦПСУНС).
д
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Та установа је једина таквог типа на територији Аутономне покрајине Војводине, постоји од 2014. године и ускоро ће преузети хранитељске породице из још две општине - Србобрана и Темерина. Скуп је одржан у просторијама Дечјег села „Др Милорад Павловић” у Сремској Каменици.

- Циљ састанка је размена искустава са нашим главним партнерима, а то су Центри за социјални рад са територија Јужнобачког, Сремског и Средњобанатског управног округа, а заједничким снагама се трудимо да пронађемо адекватну породицу за конкретно дете и да у периоду, док дете не може да борави у својој биолошкој породици, буде збринуто на најбољи начин - рекла је директорка Центра за породични смештај и усвојење Нови Сад Ивана Копривица.

Деце, која су смештена у некој од хранитељских породица, највише има у Новом Саду, потом у Сремској Митровици, Новој Црњи, Зрењанину, Бечеју, Беочину,... Како је Копривица најавила, у току је кампања „Отвори срце, постани хранитељ” која има циљ да анимира породице и да их мотивише да се јаве да брину о деци која немају биолошке родитеље.

- Инструментални мотив не може бити једини. Алтруизам је тај који доводи људе да се баве овим послом, јер ви 24 сата бринете о нечијем детету. У питању је искључиво алтруистички мотив да се неком детету помогне, као и да се учини нешто за своје окружење - напомиње директорка Центра за породични смештај и усвојење. - Ми радимо са породицама, али и са децом и хранитељима. Наша улога је да бирамо хранитељске породице, селектујемо их, обучавамо и, када сместимо дете у породицу, пратимо како оно живи.


Следеће године још један ЦПСУ

На округлом столу присуствовали су представници Центара за социјални рад из целе Војводине, размењивали су искуства и покушали да дођу до адекватних решења највећих проблема на које наизлазе у свом раду. Један од њих свакако је недостатак Центара за породични смештај и усвојење.

- Како је председник Покрајинске владе Игор Мировић најавио, и следећа година ће бити у знаку социјалне заштите, тако да је у плану да у 2019. или до краја мандата тренутне Владе, оснујемо још један Центар за породични смештај и усвојење, а који би се налазио у Суботици - најавио је покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, додајући да на територији Војводине морају да постоје три таква Центра. - У складу с тим, наредне године ћемо инвестирати у 26 Домова за смештај и 43 Центра за социјални рад који се налазе на територији Аутономне покрајине Војводине.

Како би могли још квалитетније да обављају свој посао, секретар је најавио и обезбеђивање простора за ЦПСУНС, као и за Покрајински завод за социјалну заштиту.


Тако је  једна од тема састанка и била промовисање услуге становања уз подршку за младе који напуштају систем социјалне заштите, а коју спроводе Дечје село и ЦПСУНС.

- Циљ ове пројектне активности да се успостави, структуише и функционално успостави и лиценцира услуга становања уз подршку за младе који напуштају социјални систем - рекао је директор Дечјег села Мирко Јанкелић. - Природна је ствар да пружимо подршку младима да могу да се снађу и оспособе за самостални живот. Зато и желимо да промовишемо ову услугу.

Иначе, више од 50 одсто деце користе услугу породичног смештаја,  дуже од пет година. Такође, деца и млади „лако” постају корисници алтернативне бриге, док излазне стратегије нису довољно развијене. Иначе, како су се  сви присутни сложили, најбољи интерес сваког детета је да буде у својој биолошкој породици.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.5400
Најновије вести