ТАЈНИ ЈЕЗИК КОНОБАРА Овако запослени у ресторанима причају о својим муштеријама у шифрама

У многим ресторанима запослени комуницирају помоћу тајних симбола и кодова. На тај начин могу ненаметљиво да разговарају о гостима. Тајни погледи, кимање главом или брзо махање руком - кад је ресторан пун, радници обично немају другог избора него међусобно комуницирати невербално. А то је такође врло важно како би посао текао глатко.
Конобар
Фото: Pixabay

Ако добро обратите пажњу на знаке руком или миг, можете да разумете тајни језик конобара - и да препознате да ли говоре о вама.

Конобарица подиже руку и прави знак "В"? То значи да је гост "Врло важна особа" (ВИП). На мало другачији начин, победнички знак у комбинацији с испруженим палцем и махањем према кухињи такође би могао да буде знак ВИП госта.

Рођендан госта - показивање на пупак

Уколико славите рођендан, цео тим ће у добрим ресторанима за трен знати шта се догађа. Како конобар то показује колегама? Он то ради показујући на свој пупак и особље зна да се за вашим столом слави рођендан.

Слично је и с венчањима или годишњицама. Поглед на прстен конобара требао би да сигнализира остатку тима: постоји романтична прилика за ове госте.

Ако је у ресторану гужва, понекад можете да видите конобара како ставља руку на ревер. То указује да му је потребна подршка у његовим задацима, пише магазин "WМН".

Такође, занимљиво је знати: ако чујете особље да причају о "столу 17", тада ће неко од конобара вероватно брзо отићи у тоалет.

Како конобари комуницирају у свету

Фото: Pexels

Конобари широм света такође користе скривене гестове за комуникацију с гостима.

У Великој Британији, на пример, свако ко је посебно љубазан према особљу у ресторану приликом телефонске резервације имаће поред имена написано "ВНП". То значи "јако фина особа" и може да се сматра правим комплиментом.

Ипак, у Великој Британији треба обратити пажњу: ако особље нареди "Change the Tetley’s", то не значи да се мења буре Tetley’s пива, већ се зове полиција.

У америчким ресторанима конобари су такође развили сопствени језик за комуникацију о задацима и гостима. Рецимо, оне које називају "камперима", конобари би требало да подстакну да крену кући јер као гости већ предуго седе за столом.

Како би себи олакшали свакодневицу и увек задржали пријатељско лице, добро увежбане екипе у ресторанима воле да смишљају ситнице како би побољшале међусобну комуникацију.

Свако ко обрати пажњу, може да открије пуно неизреченог и да боље разуме рад конобара. Наравно, ови тајни симболи нису универзални и могу се разликовати од тима до тима.

(Фениx-магазин)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести