Тиодоровић: Довољна је једна журка

БЕОГРАД: Члан Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић, рекао је да међу оболелима у овом тренутку највише има младих људи од 20 до 40 година, који спадају у оне "који се баш не придржавају препоручених мера".
tiodorovic, tanjug
Фото: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr

Тиодоровић је, међутим, навео да се у бројкама може видети умереност, јер тренутно болинице нису пуне, иако је појачан прилив прегледа у ковид амбулантама.

То свакако не значи да за недељу дана ситуација неће бити другачија, зато дајте да одржимо ову умереност и радимо оно што је до нас, упозорава Тиодоровић.

Како објашњава, млади људи који су у највећој мери у циркулацији они могу бити вирусоноше, те је важно придржавати се мера и обавезно носити маску на сваком месту.

С обзиром да долазе хладни дани, додаје, велики број људи борави у затвореним просторијама, где је могућност заражавања велика.

Довољна је једна журка, једна музичка манифестација и да букну бројке. Цех неће можда платити онај ко се заразио, али онај из његог окружења ко спада у ризичну групу да, истиче Тиодоровић.

Каже да се сада налазимо у трећем таласу и да је потпуно очекивано да ћемо и даље имати скок броја позитивних, броја оболелих, али да је чињеница која делује мало умирујуће то што број позитивних углавном не прати хоспитализација.

Када гледамо бројке о хоспитализацији и прегледаних, у било ком месту, те бројке су заправо ниске. То је добар тренд за сада, а да ли ће се он одржати видећемо јер нам долази новембар и децембар, следи хладно време и боравак у затвореном, објашњава Тиодоровић.

Према речима епидемиолога, у овом тренутку посебну пажњу треба обратити на радне организације, односно на фирме и фабрике у којима циркулише велики број људи, који могу лако ширити вирус, с обзиром на то да раде у затвореном простору.

Сада апелујем на велике фирме и фабрике. Ми од септембра имамо повећан обим делатности којима се баве прозводне фирме у којима раде млади људи. Ту имате проблем њиховог превоза, одржавања у производњи, дистанце, маски, поштовања свих мера, дезинфекције, сада радни простор у којем у они бораве треба да буде сигуран. Ако се мере не спроводе у радним организацијама, може настати проблем јер су то људи који долазе из различитих места из породица у којима живе по три или четири генерације, где цех могу платити њихови најстарији укућани, рекао је Тиодоровић.

Он је апеловао на све радне организације, фирме и фабрике у целој Србији да се обавезно придржавају апсолутно свих препоручених мера.

Оценио је да се "ми заиста најбоље држимо, али да морамо размишљати како ћемо даље".

Ми морамо да размишљамо да здравствени систем буде спреман у сваком тренутку, иако имамо најповољнију ситуацију у односу на било кога у Европи. Ми сада имамо младе, али у следећем пику имаћемо старије оболеле, не зато што се они не придржавају мера, већ што се могу заразити од оних млађих ако се они не придржавају мера. Иначе, с друге стране, ми смо као земља окружени веома лошом епидемиолошком ситуацијом свих држава око нас, што је такође велики ризик. Опет, ми смо желели да наша граница буде отворена, да постоји могућности комуникације промета роба и људи из економских разлога, а без економије нема ничега, рекао је Тиодоровић.

EUR/RSD 117.5787
Најновије вести