Трибина Нисте сами у Карловцима: Подршка младима, против жигосања

НОВИ САД: У оквиру кампање „Нисте сами“, покренуте лане ради превазилажења предрасуда према младим људима сученим с проблемима менталног здравља и инвалидитетом, у Магистрату у Сремским Карловцима је одржана истоимена трибина.
tribina
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

На скупу су кроз изношење личних искустава представница СОС линије центра Срце Хелена Папуга, мајка девојке с аутизмом и позоришни продуцент Наталија Лазић, представница ОПЕНС-а Добрила Марковић, дипломирани правник из Зајечара, ооболео од церебралне парализе Милош Лепојев и Бојана Божић, која се лечи од анксиозног поремећаја, покушали да укажу на проблем с којима се сусрећу и како се носе са њима.

Пре почетка панел дискусије и излагања учесника, у име домаћина обратио се Марко Ћалушић из кабинета председника карловачке општине рекавши да је ово веома важна поготово у савременим условима живота у којем су ризици и проблеми који могу да доведу до поремећаја менталног здравља све бројнији, Ћалушић је истакао да је нажалост, и данас, у савременом друштву, срамота бити болестан.

Људи који имају проблем не треба да буду одбачени већ напротив, у складу са својим могућнстима, укључени у све токове живота, нагласио је Ћалушић, поручујући  младима с инвалидитетом и менталним проблемима, да нису сами.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Светозар Алексов је такође указао на то да саврмени услови живота носе бројне ризике и социјалне искуључености, те да су посебно осетљиве категорије и у додатном ризику млади и особе с инвалидитетом. Он је рекао да, полазећи од чињенице да је потребно константно деловати како би се ризици свели на најмању меру, Министарство подржава пројекте овог типа.

Пројекат “Нисте сами” се реализује уз подршку Скупштине Србије и кабинета председнице Маје Гојковић, Министарства за рад, запошљавања, борачка и социјална питања и Уницефа. Кампања је започета 2018. и наставља се ове године. Предвиђено је да трибине буду одржане у 12 градова и општина од којих је ова у Сремским Карловцима друга по реду ове године. Подршку кампањи пружа и компанија Колор прес група.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.3307
Најновије вести