Триван: Пошумљавање најбоље против климатских промена

БЕОГРАД: Ботаничка башта "Јевремовац" од данас је богатија за 12 стабала кедра, а министар за заштиту животне средине Горан Триван, који је посадио једно од стабала, рекао је да се овом акцијом обнавља и унапређује биодиверзитет тог заштићеног подручја.
suma, freeimages
Фото: freeimages

Триван је казао да је та ботаничка башта један од највреднијих објеката ове врсте, не само код нас, него и у региону и рекао да ће ресор који води наставити да им даје подршку.

"У контексту климатских промена питање биодиверзитета постаје најважније планетарно питање и пошумљавање је један од најбољих начина у спречавању последица климатских промена. Садња дрвећа је начин да укажемо јавности да у технократском времену уништавања планете, у коме цивилизација учествује више од два века, можемо да пројектујемо бољу и здравију будућност живота на Земљи", рекао је Триван.

Триван је указао да се екосистем не чува само у ботаничким баштама већ и у шумама, парковима и целокупном окружењу. Подсетио је да је у предходне две године, уз подршку ресора који води, у локалним самоуправама пошумљено 280 хектара и да је и ове године расписан кокурс којим се финансијски подржава садњу дрвећа у општинама у Србији, саопштило је Министарство за заштиту животне средине.

Управник Ботаничке баште Милан Вељић захвалио се на подршци у овој акцији која је део укупне активности у ревитализацији "Јевремовца", чији биљни фонд обухвата 2.000 различитих врста.

Ове године, у сарадњи са "Егзитом", Министарство заштите животне средине, покренуће велики, дугогодишњи пројекат садње милион стабала. Тиме ће се најбоље показати, да је пошумљвање најбољи начин за остваривање циља - без емисије угљен диоксида до 2050. године, наводи министарство.

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести