У Батајници 58 пацијената, корона бројке треба да нас забрину

БЕОГРАД: Помоћница директора ковид болнице Батајница др Јелена Величковић изјавила је да је у тој установи тренутно на лечењу 58 пацијената, од којих 11 на интензивној нези, додајући да забрињава пораст броја пацијената који су примљени у болницу, посебно оних са тежим стањем.
kovid korona susnjevic
Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

"Још увек сви имамо свеже сећање на претходне таласе и свакако бројке треба, не да нас плаше, али да нас забрињавају", рекла је Величковић за ТВ Танјуг.

Она је навела да је ситуација у болници у Батајници стабилна, јер су и капацитети велики, али да забрињава пораст броја пацијената примљених у болницу, као и пораст броја пацијенета који имају доста тешку клиничку слику.

У Батајници се тренутно на лечењу налази 58 пацијената, од којих је 11 на интензивној нези.

"Само јуче имали смо девет пријема што је више у односу на претходне две недеље, када је било један до два пријема дневно", упозорава др Величковић.

Према њеним речима, структура пацијената на интензивној нези се променила, и за разлику од ранијег периода када су то већином били старији, сада има више млађих пацијената, испод 40 година старости, са тешком клиничком сликом.

"Неки су повратници са летовања, неки су се заразили током свакодневних активности, на радном месту, на прославама, као и обично. Они који су на интензивној су животно угрожени", рекла је др Величковић.

Додаје да пацијенти који су хоспитализовани имају тешку клиничку слику, дуготрајан кашаљ, температуру, сметње са дисањем.

"Није се много променило у односу на почетак, што је штета, јер смо сада у предности у односу на пре годину и по данас, имамо вакцине и сви ти лоши исходи би се могли предупредити", истиче др Величковић.

Такође, навела је и да највећи број хоспитализованих у Батајници није вакцинисан, из различитих разлога, неки својом одлуком, док неки нису имали индикације да се вакцинишу, али да у болници има и вакцинисаних, међутим, њихова клиничка слика је блажа.

Она је додала да ниједна вакцина није стопроцентно ефикасна, али да је, ако је њен примарни циљ да спречи тешку клиничку слику, смртни исход или интензивну негу, вакцине постигла циљ, јер су вакцинисани свакако у повољнијој ситуацији у односу на невакцинисане.

"Вирус је свуда присутан. Имали смо пацијенте који су се вратили са летовања у Грчкој, али имамо и пацијента који се вратио са Сејшелских острва. Вирус је свуда и увек ће наћи слабу тачку, а то је невакцинисана особа", рекла је др Величковић.

На питање каква нас јесен очекује, Величковић каже да жели да буде оптимиста и да се неће поновити прошлогодишња јесен.

"Али, ако се овакви трендови вакцинације наставе и непридржавање епидемиолошких мера невакцинисаних, следи нам сигурно четврти талас. Можда не нагао као претходни, али ће дуго трајати, што је исцрпљујуће за здравствени систем, али и пацијенте који у нековид болницама чекају на лечење. То би требало да избегнемо", рекла је др Величковић.

Она је навела и да је овај тренутак, у којем лети имамо оволико пацијената, и толики број заражених, време да се неке мере донесу, које ће ограничити кретање.

На питање колико је здравствених радника у Батајници вакцинисано, др Величковић је рекла да нема прецизан податак, јер поред стално запослених у тој болници, у установи раде и лекари, медицинске сестре и немедицинско особље КСЦ и других, али да је међу лекарима са којима она ради био масован одзив још на почетку вакцинације, када је вакцинисан највећи број лекара.

Додаје да је мањи одзив на вакцинацију код медицинских сестара, из различитих разлога - ирационалних страхова, бојазни о утицају вакцине на репродукцију...

"Али, мислим да се полако повећава и број медицинских сестара које су вакцинисане", додала је др Величковић.

Посебно је као светли пример указала на студенте медицине који су међу том популацијом највише вакцинишани, чак 80 досто студената медицине је примило вакцину.

На питање о обавезној вакцинацији, др Величковић је рекла да је њен лични став, ако се одвагају користи и штета, предност обавезној вакцинацији.

Поручила је и да млади треба да се вакцинишу, да се морају мотивисати, али и да они морају да покажу солидарност, да размишљају и о старијима и да следе примере својих вршњака са Медицинског факултета.

"Невероватно је да смо држава која је набавила четири вакцине, да грађани могу да бирају, а да је потребно да се то још финансијски или другачије мотивише. Људи морају да размишљају да човечанство и медицина иду напред, да је медицина напредовала и да је управо вакцина омогућила да се продужи животни век", закључила је др Величковић.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести