У Београд стигла нова испорука Синофарм вакцина

БЕОГРАД: Авион са пола милиона доза вакцина кинеске компаније Синофарм слетео је јутрос на београдски аеродром "Никола Тесла".
s
Фото: Tanjug

Испоруку новог контигнета вакцина дочекале су на аеродрому председница Владе Ана Брнабић и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.

Премијерка је рекла да је из Кине у Србију до сада испоручено укупно 4,2 милиона доза те вакцине.

Она је прецизирала да је јутрос стигла последња испрука Синофарма по уговору, што је укупно четири милиона доза вакцина које су купљене од Кине и допремљене у осам летова од јануара до сада.

Брнабић је напоменула да је Војска Кине донирала још 200.000 доза Синофарм вакцина.

Премијерка је истакла да је компанија Синофарм показала поузданост какву нико није могао да очекује у тешким временима и околностима, те да је захваљујући таквој озбиљности са кинеске стране Србија успела да до сада вакцинише 45,3 одсто пунолетне популације.

То и даље није довољно за колективни имунитет и ја због тога молим грађане, а посебно младе да дођу што пре да се вакцинишемо и да завршимо са пандемијом, апеловала је Брнабић.

Она је захвалила кинеским партнерима јер, и поред тога што су у најкраћем могућем року испоручили четири милиона вакцина, кинеска војска је, подсећа Брнабић, донирала Србији још 200.000 вакцина.

У овом тренутку у Србији, чак и да не добијемо ни једну другу вакцину, имамо довољно да вакцинишемо 3.115.000 грађана и тиме практично да будемо безбедни. Србија нема проблема са вакцинама, а очекујемо да стигну испоруке и од осталих произвођача, поручила је Брнабић.

Српска сарадња са Кином види се и по томе што је ово осми лет који је допремио вакцине, навела је премијерка и додала да је Србија од почетка пандемије дочекала још 58 авиона којима је стигла медицинска опрема донирана од стране Кине и кинеских компанија.

И поред тога, још три теретна воза допремила су све што смо од Кине купили за време пандемије. То показује партнерство, јаке везе, озбиљност и кредибилитет наших односа и ја се захављујем кинеском председнику Си Ðинпингу, кинеској Влади и амбасадорки у Србији Чен Бо. Србија ово никада неће заборавити, поручила је премијерка.

Амбасадорка Кине у Србији је приликом дочека последњег контигента указала на то да је радује дочек последњих пола милиона вакцина, те да су Србија и Кина челични пријатељи и партнери у борби са вирусом.

Кинеска компанија Синофарм је испоштовала све уговорне обавезе и испоручила све количине у року који су две стране договориле. То у потпуности показује да су Кина и Србија челични пријатељи и партнери у критичним ситуацијама. Ми ћемо наставити нашу сарадњу у области вакцине и заједничкој борби против епидемије, истакла је Чен Бо.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести