У Црној Гори спорну бе-се-же вакцину примило 660 деце, разлога за бригу нема

ПОДГОРИЦА: Вакцину бе-се-же из спорне серије примило је чак 660 деце у Црној Гори, саопштено је данас на конференцији за новинаре у Институту за јавно здравље Црне Горе.
vakcina
Фото: pixabay.com

Лекари ће пратити стање код деце која су примила спорну вакцину, пренела је РТЦГ. Спорне серије бе-се-же вакцине Института за вирусологију, вакцине и серуме Торлак повучене су са црногорског тржишта. Произвођач ТОРЛАК-Београд је серију 2710822 повукао из употребе због, како је у опозиву наведено, потенцијалног одступања у производњи те да очекивани имунски одговор код изузетно малог броја пацијената може бити непотпун.

Државна секретарка Министарства здравља Слађана Ћорић на прес конференцији је казала да је у спорној вакцини уочен смањен број живих бактерија, па самим тим може доћи до смањеног дејства вакцине.

"Сумња се да деца неће имати адекватну заштиту, а нема других нежељених реакција", навела је она. Сваки родитељ ће бити обавештен, а лекари чекају импуте да ли је деци потребна додатна имунизација. "Предузећемо све потребне мере", поручила је она и казала да је повучено 1.467 доза вакцина.

Директорка Агенција за лекове и медицинска средства Снежана Мугоша појаснила је да је произвођач био дужан да достави два сертификата. "Квалитет вакцине је неспоран. Произвођач је дужан да прати циклус лека и врши анализе. Торлак је спровео анализу и пет месеци од произвођења, установљено је број живих бактетија снижен 8,1 одсто. Торлак сматра да то не утиче на ефикасност ни на безбедност лека", поручила је Мугоша. Разлога за забринутост, како истиче, нема.

Исто сматра и директор Монтефарма Горан Мариновић, који је навео да су реаговали одмах. "Ово су потпуно безбедне вакцине, само не дају имунолошки одговор 100 одсто. Нема потребе да алармирамо никога, јер не прети никаква опасност", тврди Мариновић.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести